Dostupni linkovi

Ivanić: Nikolić u martu ili početkom aprila u BiH


Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da se u martu ili početkom aprila očekuje posjeta BiH predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ivanić ističe da ne bi volio da zamisli situaciju u kojoj su Hrvatska i Srbija u EU, a BiH nije.

"Mislim da bi to za BiH bilo izrazito nepovoljno. Politički interes srpskog naroda je da se ide ka EU. Srbija snažno ide, tako da i mi moramo. Srbijansko otvaranje pregovaračih poglavlja sa EU dodatni je pritisak i za BiH", napominje Ivanić.

On smatra da je aplikacija BiH za članstvo u EU, koja će biti predata u ponedjeljak, 15. februara, kredibilna i da nema nijednog razloga da ona sada ne bude prihvaćena.

Prema njegovom mišljenju, aplikaciju za članstvo treba "gurati" jer je to način da budu ubrzani procesi odlaska OHR-a iz BiH i stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Ivanić tvrdi da uslov za predaju aplikacije nije bio da bude završeno prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a koje se odnosi na "tradicionalnu trgovinu".

"To je osjetljiva tema u kojoj se mora braniti interes poljoprivrednih proizvođača. Insistiraćemo na tome da nas EU podrži. Ne može se očekivati da mi puštamo slobodan uvoz, a da naša roba ne može ići u zemlje EU", poručio je Ivanić i dodao da će pregovori i prilagođavanje SSP-a potrajati, kao i da je teško očekivati da budu završeni u narednih nekoliko mjeseci.

Ivanić je pozvao kolege iz Federacije BiH da više ne pokreću ključna pitanja opstanka Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, jer Srbi neće pristati da se od Ustavnog suda BiH napravi novi OHR i da ta institucija umjesto tumačenja počne da kreira Ustav BiH

"To za nas neće biti prihvatljivo i mi ćemo naći načine kako ćemo se odnositi prema takvim odlukama. One će formalno biti sprovođene, ali suštinski neće, i ostaće ono što narod hoće. Ne može nikakav ustavni sud da zabrani ono što je želja naroda, a najveći dio naroda u RS-u želi da 9. januar bude Dan Republike Srpske", konstatovao je Ivanić.

On je naglasio da ništa neće proći što je suprotno interesima srpskog naroda i Republike Srpske, pa tako neće biti nikakvog zajedničkog ministarstva poljoprivrede na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, ključni preduslov normalizacije prilika u BiH jeste jačanje povjerenja i dok se to ne desi BiH će biti vrlo krhka i izložena velikim nestabilnostima.

XS
SM
MD
LG