Dostupni linkovi

Vučić uputio notu Tribunalu


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas Hašom tribunalu protestnu notu zbog neprimerenog odnosa prema Srbiji, saznaje Tanjug.

Vučić u noti poručuje sudu u Hagu da ta međunarodna institucija mora da poštuje Srbiju.

Takođe, podvlači i dvostruke aršine koje Hag primenjuje.

Srbiji se, kako ukazuje premijer, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za šta su druge države dobile saglasnost.

Vučić u noti podsjeća i na sve dopise Srbije kojima je davala garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog liječenja, a na koje se Tribunal oglušio.

Haški tribunal nije odgovorio na dopis Vlade Srbije, odnosno premijera, iz oktobra 2015. da se bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir pusti radi liječenja na privremenu slobodu, a prije neki dan, na ročištu povodom zahtjeva Tribunala za hapšenje tri člana SRS, predsjedavajući vijeća, sudija Alfons Ori nije dozvolio predstavniku Srbije da govori.

Tribunal je pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče članove srpskih radikala Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jovu Ostojića, koji su još 2012. godine optuženi da su zastrašivali, ucjenjivali i nudili mito dvojici svjedoka Tužilaštva u procesu protiv optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja.

XS
SM
MD
LG