Dostupni linkovi

Dačić: Nećemo dozvoliti da izbjeglice ostanu na Balkanu


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Srbija je spremna za posljedice najavljenog zatvaranja austrijske granice za izbjeglice, ali neće dozvoliti da se taj problem riješi tako da one ostanu na zapadnom Balkanu, poručio je danas prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić, koji učestvuje na 52. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, rekao je da ga je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc obavijestio da namjerava da zakaže hitnu sjednicu ministara spoljnih i unutrašnijih poslova zemalja na balkanskoj ruti za 24. februar.

Tada se, kako je naveo, očekuje da već počnu problemi izazvani zatvaranjem austrijske granice, što će izazvati posljedice duž cijele zapadnobalkanske rute.

"Mi spremno čekamo ove događaje, imaćemo human odnos prema izbjeglicama i migrantima, ali ćemo sigurno zaštititi naše nacionalne i državne interese odnosno nećemo dozvoliti da neko riješi taj problem tako što zamišlja ili planira da oni ostanu na Zapadnom Balkanu. To neće biti moguće", rekao je Dačić.

Minhenska bezbjednosna konferencija je jedan od najvećih skupova na svijetu vezano za pitanja međunarodne politike, bezbjednosti i odbrane, koja je i ovog puta okupila veliki broj najvažnijih svjetskih lidera i stručnjaka koji se bave ovom oblašću.

XS
SM
MD
LG