Dostupni linkovi

U Danskoj otvorena prva džamija za žene


U Kopenhagenu je danas otvorena prva džamija u Skandinaviji namenjena ženama i kojom će upravljati žena.

Šerin Hankan, rodjena u Danskoj od oca Sirijca i majke Finkinje, izjavila je da će džamija Mariam imati molitve petkom samo za žene i da će uloga imama biti poverena ženi, dok će ostale aktivnosti u toj bogomilji biti otvorene za sve.

"Mi smo institucionalizovali patrijarhalne strukture u svim verama, ne samo u islamu, već i u judaizmu, hrišćanstvu i drugim religijama. Mi to želimo da dovedemo u pitanje", rekla je Šerin Hankan za Frans pres.Prema njenim rečima, za sada su uglavnom pozitivne reakcije na odluku o otvaranju džamije za žene.

Šerin Hankan, islamolog i poznata intelektualka u Danskoj, pozvala se na islamsku tradiciju koja omogućava ženi da postane imam, navodeći da postoje kritike uglavnom zbog nepoznavanja te tradicije.

Džamije za žene već postoje u Nemačkoj, Kanadi i SAD.

Islam je često glavna tema političkih debata u Danskoj, koju muslimanske zemlje ne gledaju blagonaklono posle objavljivanja karikatura o proroku Muhamedu 2005. godine u štampi.

Danska Narodna stranka, koja je antiimigraciona i osudjuje "islamizaciju Evrope", osvojila je drugo mesto na parlamentarnim izborima u junu 2015. godine.

XS
SM
MD
LG