Dostupni linkovi

Sirija: Stupa na snagu američko-ruski sporazum o prekidu borbi


-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alep, poprište oštrih borbi, stupit će na snagu sutra u zoru, saopćili su danas američki, sirijski i ruski izvori.

Primirje između vladinih snaga i pobunjeničkih grupa stupilo je na snagu 27. februara na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali je prekinuto posljednjih dana, uz posebno intenzivne borbe u Alepu, velikom gradu na sjeveru zemlje.

Sporazum objavljen u petak se odnosi na dva fronta: sjeverni u regiji Latakije, uporište režima na zapadu zemlje i istočna Guta, pobunjenička regija na istoku Damaska.

“Uporni sukobi na sjeveru Latakije i u istočnoj Guti su neprihvatljivi i štetni”, rekao je Michael Ratney, američki specijalni izaslanik za Siriju, u saopćenju.

Međutim u Alepu, prema Sjedinjenim Američkim Državama, “gdje su upornost napora i kršenja neprihvatljivi, dvije zemlje nisu došle do sporazuma”, rekao je on.

Sa svoje strane, ruska državna agencija Ria Novosti, tvrdi da su se Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile o sporazumu o “uvođenju procesa stišavanja u sjevernom dijelu Latakije i predgrađima Damaska od (petak) ponoći.

“Od subote u 00.01 sati u zoru stupit će na snagu stišavanje koje podrazumijeva regije istočne Gute i Damask i sjever pokrajine Latakija”, saopćilo je sa svoje strane zapovjedništvo sirijske vojske

XS
SM
MD
LG