Dostupni linkovi

Šantić: CIK BiH 4. maja o raspisivanju lokalnih izbora u BiH


Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a BiH
Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH će, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici 4. maja donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji bi trebali biti održani 2. oktobra ove godine potvrdio je predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić.

Dodao je da će pored te odluke CIK BiH donijeti i set pratećih odluka, prije svega odluku o zaključivanju biračakog spiska za sve jedinice lokalne samouprave.

CIK BiH će takođe donijeti odluku o ukupnom broju mandata koji se biraju u svakoj izbornoj jedinici, uključujući i broj nacionalnih manjina u onim opštinama, odnosno gradovima gdje se oni biraju, u skladu sa statutima jedinica lokalne samouprave.

"Zatim ćemo donijeti takozvanu, ja je zovem potencijalnu odluku o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. To je uvjetna odluka, jer će se konačna odluka o tome gdje će se glasati u DKP-ima znati tek na osnovu broja upisanih birača koji žele da glasaju u DKP-ima. Kada taj broj budemo imali, CIK BiH donijet će konačnu odluku u kojim će se DKP-ima glasati, zavisno od broja registriranih birača koji žele da glasaju putem diplomatsko-konzularnih predstavništava", kazao je predsjednik CIK-a.

Po njegovim riječima, bit će donesena i odluka o nazivima izbornih jedinica i broju birača za svaku izbornu jedinicu.

Što se tiče grada Mostara, Šantić je rekao da je optimista, pojašnjavajući da ukoliko Parlamentarna skuština usvoji izmjene Izbornog zakona do 3. maja, a koje se odnose na održavanje lokalnih izbora u Mostaru, one će biti obuhvaćene odlukom CIK-a o raspisivanju izbora.

XS
SM
MD
LG