Dostupni linkovi

Prvi američki brod stigao na Kubu


Kubanka američkom zastavom pozdravlja dolazak broda i SAD. 2. maj 2016.
Kubanka američkom zastavom pozdravlja dolazak broda i SAD. 2. maj 2016.

Prvi američki brod stigao je u ponedjeljek 2. maja na Kubu, nakon nekoliko decenija zabrane putovanja, čime su ponovo pokrenuta komercijalna putovanja preko Floridskog zaliva.

Obnovu putovanja je omogućio dogovor predsjednika SAD Baraka Obame i kubanskog predsjednika Raula Kastra iz decembra 2014. godine.

Kruzer "Adonija" u vlasništvu američke korporacije "Karnival", koji može da preveze 700 putnika, stigao je jutros u luku u Havanu, koju je nedavno posjetio i predsjednik SAD.

Kuba i SAD su uspostavile diplomatske odnose prije godinu dana i potpisale su sporazume o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su životna sredina, poštanske usluge i direktni letovi.

U martu je američki predsjednik Barack Obama posjetio Kubu što je prva posjeta američkog zvaničnika toj zemlji nakon 88 godina.

Nakon njegove posjete vođa revolucije i bivši predsjednik Fidel Kastro poručio je u tesktu u medijima da "Kuba neće zaboraviti sukobe koje je imala od SAD precizirajući im "nijesu potrebni pokloni od carstva".

Ipak otopljavanje odnosa dvije zemlje nastavlja se brojnim političko -privrednim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG