Dostupni linkovi

Nikolić i Kosovo: Bura u čaši vode


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je poslednjih dana čitav epski kosovski ciklus. U poslednjoj epizodi na televiziji Pink rekao je da narod na referendumu treba da oduči o rešenju za Kosovo, a ako bi gradjani rekli da potpiše nezavisnost Kosova, dao bi ostavku. Ne treba, kaže, ukidati sve paralelne institucije na severu Kosova, a buduća Zajednica srpskih opština ne treba da funkcioniše po prištinskim zakonima.

S obzirom na to da sve ovo već godinu i po dana piše u Briselskom sporazumu, postavlja se pitanje zašto se srpski predsednik ponaša kao da je to tek sada saznao. Politički analitičari sa kojima smo razgovarali različito na ovo gledaju. Dok jedni smatraju da je Nikolićevo oživljavanje kosovskog mita tek bura u čaši vode, drugi se plaše da će ponovnim vraćanjem u 1389-u Srbija totalno propasti.

Srbija ne treba u potpunosti da ispuni briselski zahtev da rasformira sve paralelne strukture na severu Kosova, poručio je Nikolić:

“Mislim da ne treba prihvatiti tu tačku iz Brisela da se ukinu sve paralelne institucije Srbije na severu Kosova i da se omogući institucijama iz Prištine da preuzmu svoje ingerencije zato što to po meni znači da smo mi odustali od principa koje smo zauzeli”, rekao je Nikolić ne precizirajući na koje principe misli.

Takodje se srpski predsednik založio za referendum o priznanju Kosova i poručio:

“Ako bi mi gradjani Srbije rekli da potpišem nezavisnost Kosova i Metohije, ja bih otišao sa funkcije na kojoj se nalazim.”

Nikolić je zatim u susretu sa nemačkim ambasadorom u Beogradu Heinzom Wilhelmom rekao da je ulazak Srbije u EU pitanje opstanka, ali da bi gradjani Srbije pre prihvatili da žive u siromaštvu nego da neko u njihovo ime prizna nezavisnost Kosova.

"Postavlja se pitanje zašto Evropska unija kao uslov za ulazak traži da potpišemo obavezujući ugovor sa Kosovom, ako ne traži priznanje, i da li mi taj ugovor potpisujemo sa nezavisnom državom ili sa suštinskom autonomijom i šta ako Priština neće da se dogovori?", zapitao je srpski predsednik.

I dok premijer Aleksandar Vučić ćuti, indirektno je predsedniku Nikoliću odgovorio šef diplomatije Ivica Dačić, podsećajući ga da su sve odluke u okviru birselskog procesa donošene i uz njegovu saglasnost:

„Kada je reč o briselskom dijalogu, sve što je bilo doneto i prihvaćeno bilo je prihvaćeno uz saglasnost predsednika Republike i premijera - ranije, dok sam ja bio premijer, i sada kada je Aleksandar Vučić premijer, dakle, nas trojica smo uvek imali zajednički stav kada je reč o Kosovu. I tako će biti i dalje. Uveren sam sam da će tako biti i dalje. Mi pitanje Kosova moramo sagledavati ne samo u smislu samog Kosova nego i cele strukture odnosa koji medjunarodna zajednica ima prema Srbiji i zato je važno da imamo konstruktivan stav, da učestvujemo u tom procesu. Ako ne učestvujemo u procesu, mi smo na dnevnom redu“, poručio je Dačić.

Zašto je predsednik Srbije najpre prihvatio rešenja iz Briselskog sporazuma, a godinu i po dana kasnije ih odbacuje?

Vesna Pešić
Vesna Pešić

Nikolić je, podseća sociološkinja Vesna Pešić, nevoljko pristao na briselski proces, dakle, od samog početka njime nije bio oduševljen, a sada ga stopira jer je upravo sada na dnevnom redu završavanje ustrojstva kosovske države.

„On u pogledu Kosova očigledno drži konzervativniji stav i to je jasno, a šta je stav Vučića – pravo da vam kažem ne znam, on ne izlazi s tim. On bi voleo da zadrži podršku iz Brisela, ali, naravno, ne zna kako da se održi ako ne nastavi taj briselski kosovski proces i ako ne prihvati glavne uslove koji oni odande diktiraju. Dakle, tačno je da će da gubi spoljnu podršku ako počne da zateže, tako da on za sada ćuti, pa ćemo tek videti šta će da bude“, ocenjuje Pešićeva.

Ona, medjutim, ukazuje i na to da je proces srpske evrointegracije zapao u vidan disbalans.

„Čini mi se da je taj disbalans u tome što EU ne pomaže ono što nas i u drugim sferama može da kvalifikuje. Advokati, recimo, štrajkuju tri meseca, dakle, sudstvo uopšte ne radi, ali ja ne vidim da su se oni mnogo uzbudili zbog toga iako su to ona najvažnija poglavlja – 23 i 24. Hoću da kažem da se ta evropska podrška jedino upućuje kosovskom procesu. Naravno, kosovsko pitanje treba rešiti, ali gde su ovi drugi procesi koji su nama, nekakvoj demokratskoj javnosti Srbije, i te kako važni?“, pita se Pešićeva i upozorava na opasnost da Srbija propadne zbog unutrašnjeg i spoljašnjeg „opkoljavanja“ jednom jedinom temom.

„Pravo da vam kažem, mene više ne zanima mnogo Kosovo. Ne zanima me opet 1389. goina! Jedanput smo stradali, pa koliko ćemo još puta zbog tog Kosova da stradamo?! Mi smo ponovo okupirani zbog Kosova! Srbija je totalno propala, pa ne možemo mi ništa da uradimo i nikome da pomognemo ako smo sami totalno propali. Koliko će sada da nas košta to? Onda ga odmah priznajte, pa da već jednom skočimo na neku drugu granu. Nemojte više da nas zamajavate – da li treba sad da priznamo ili kasnije?! Stvarno je onda bolje odmah da ga priznamo i da sklonimo tu temu - zato što mi propadosmo zbog te teme. To je prosto neverovatno: ništa nam se drugo ne traži, samo to! Pa mi ćemo u medjuvremenu sa ovom diktaturom, sa ovim što se radi ovde totalno da propadnemo“, ogorčena je Vesna Pešić.

Tomislav Nikolić i Hajnc Vilhelm
Tomislav Nikolić i Hajnc Vilhelm

​Sociolog Jovo Bakić ocenjuje za RSE da su Briselskim sporazumom šine već postavljene i da Tomislav Nikolić sada ne može da promeni kosovski kolosek. Upitan šta je Nikolićeva motivacija za reaktuelizovanje pitanja Kosova, Bakić kaže da je to prvenstveno za unutrašnjepolitičku upotrebu.

“Tomislav Nikolić pokušava da reaktuelizuje samoga sebe u srpskoj politici i motivacija za to se može najpre potražiti u napadima tabloida na njega, tabloida koje kontroliše Aleksandar Vučić. Na neki način ovo je pokušaj nekog kontranapada od strane Tomislava Nikolića. Problem je jedino u tome što se tim pokušajem reaktuelizacije samog sebe reaktuelizuje i pitanje Kosova, koje je Briselskim sporazumom uglavnom postavljeno na jedne šine i tim šinama će se dalje ići. On sada pokušava zapravo da promeni kolosek u trenutku kada je to potpuno nemoguće”, ocenjuje Bakić.

RSE: Zašto pitanjem Kosova pokušava da izvrši kontranapad na Vladu, na Vučića?

Bakić: Najverovatnije zbog toga što smatra da je pitanje Kosova nešto što još uvek može da probudi nacionalne energije u ljudima jer Kosovo za Srbe zaista ima jedan specifičan osećajni potencijal i zbog toga je upotrebio Kosovo.

RSE: Kako komentarišete to što se u tom kontekstu Nikolićevih obnovljenih priča o kosovskom zavetu premijer Vučić uopšte ne oglašava?

Bakić: Ja mislim da Vučić prema svojim političkim partnerima ima jedan izrazito licemeran odnos, koji je dobrim delom naučio i od Slobodana Miloševića nekada. Dakle, i Milošević, koji je kontrolisao sredstva masovnog opštenja, uglavnom je napadao svoje političke partnere, a istovremeno i rivale, preko sredstava masovnog opštenja, a ne sam, ne lično. To Aleksandar Vučić radi danas sa različitim političarima – od Ivice Dačića, preko Tomislava Nikolića, do opozicionih prvaka kao što je Bojan Pajtić.

RSE: Koliko je opasno ovo sve što se dešava izmedju dveju grana izvršne vlasti – Vlade i premijera na jednoj i predsednika, na drugoj strani?

Bakić: Po mom sudu nije naročito opasno zato što Tomislav Nikolić nije političar koji uživa naročiti ugled i nije čovek koji ima moć. Jednostavno, onog trenutka kada je napustio čelo stranke, što mu je i omogućilo da postane predsednik države, on je izgubio moć jer u politici uopšte, a naročito u politici u Srbiji, ako nemate političku stranku koja stoji iza vas, teško da možete biti naročito moćni. Dakle, ovo je bura u čaši vode i u tom smislu mislim da ni diplomatski predstavnici u Srbiji ne pridaju naročitu važnost izjavama Tomislava Nikolića, premda su, naravno, neke od tih izjava izuzetno problematične i ispadaju iz uobičajenog diplomatskog bontona.

XS
SM
MD
LG