Dostupni linkovi

Nikšićka željezara: Brine li iko o radnicima?


Jedan od protesta radnika Željezare Nikšić
Jedan od protesta radnika Željezare Nikšić

U nikšićkoj željezari Tosčelik, tokom prošle noći se dogodila nova havarija koja je samo još jedna u nizu prethodnih od kojih su neke prouzrokovale teške povrede radnika, pa čak i pogibije. Ovaj put nije bilo povrijeđenih, ali se otvara pitanje – kako je moguće da ovakvo stanje, nepromijenjeno traje tako dugo?

O havariji koja se prošle noći dogodila u nikšićkoj željezari Tosčelik, za sada se, osim da nema povrijeđenih, zna samo da je pregorjela nova peć u Čeličani. Međutim, činjenica da je ovaj događaj samo nastavak serije havarija, izazvala je reakciju Unije slobodnih sindikata koja ponavlja svoj zahtjev da država konačno zaštiti svoje građane od stranih investitora koji vide samo svoj lični interes.

Zamjenik generalnog sekretara Unije, Zvonko Pavićević kaže:

„Situacija u Željezari je prilično alarmantna. To je dokaz kako „strateški investitori“ ne poštuju zakone. Radnici rade u uslovima nedostojnim radnika i kod nas i u Evropi. Čudi nereagovanje države i državnih organa uprkos svim upozorenjima radnika, Unije slobodnih sindikata. Neshvatljivo je da radnici ne mogu da dobiju zaštitu od svoje države.“

Prije samo nekoliko mjeseci, dvadesetpetogodišnji radnik nikšićke željezare Tosčelik, Milun Todorović je teško povrijedjen kada mu je na noge pao komad čelika koji se odlomio sa prese.

"To je samo još jedna u nizu teških tjelesnih povreda za nešto više od dvije i po godine od kada je turski Toščelik preuzeo Željezaru“, rekao je tada poslanik opozicionog Demokratskog fronta, Janko Vučinić koji ističe da je u protekle dvije i po godine zabilježeno je preko 25 teških tjelesnih povreda uz izgubljena dva života na radnom mjestu, nakon čega nije bilo nikakve reakcije ni Toščelika ni nadležnih državnih institucija.

Predsjednik skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje, Zoran Jelić kaže da su svi poslodavci dužni da se pridržavaju svih važećih standarda.

„Ovo što se događa u Željezari, svakako je predmet interesovanja nadležnih državnih organa. Smatram da nadležne inspekcije treba da iskontrolišu uslove rada jer je veoma važno da se poštuju svi standardi i da radnici koriste sva sredstva zaštite. Inspekcije su već pronašle određene nepravilnosti koje poslodavac mora da ispravi. Svi poslodavci su dužni da se pridržavaju važećih standarda, jer će u suprotnom doći pod udar kaznenih mjera.“

Podsjetimo. Izvršni direktor željezare Tosčelik, Guray Guzeler, rekao je prije tri mjeseca tokom kontrolnog saslušanja na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, da u kompaniji poštuju sve zakone koji se odnose na bezbjednost zaposlenih na radnim mjestima i zaštitu životne sredine.

“U 2010. godini bilo je 47 povreda, u 2011. je bilo 35, u 2012. je bilo 19, u 2013. bilo ih je 16, u prošloj godini sedam, a u ovoj pet povreda”, precizirao je Guzeler.

U međuvremenu, Inspekcija rada je kaznila Tosčelik sa pet i po hiljada eura zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja, prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu.

Iz Inspekcije rada, danas nije bilo moguće dobiti nikakvu izjavu u vezi, sada već dugotrajnog problema, odnosno, teških uslova rada u nikšićkoj željezari koje najbolje ilustruje nadavna izjava predsjednika Sindikata željezare Tosčelik, Pera Kadovića.

„Radnici se tjeraju da rade više nego što je zakonom propisano – po 10, 12, 16... sati dnevno i to u čeličani gdje su veoma teški uslovi za rad. Tu se ne može izdržati ni osam, a kamoli 16 sati. Radnicima se šalju prijeteća pisma – da će dobiti otkaz ako ne rade kako im se kaže. Prijeti se i usmeno. Uz to radimo u veoma teškim uslovima, na dotrajalim mašinama.“

XS
SM
MD
LG