Dostupni linkovi

Nimic, Merkel i spor oko imena


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Poseta posrednika Ujedinjenih nacija u sporu sa Grčkom Metjua Nimica, zakazana za 28. i 29. jul neće doneti nikakav iskorak u pregovaračkom procesu, smatra većina analitičara, koji kažu da atmosfera nije povoljna za nekakva veća očekivanja. Raniji ambasador Risto Nikovski ističe da je poseta Nimica najverovatnije rezultat povećanog interesa Nemačke da se ovaj problem reši.

“Njegova prethodna poseta Berlinu, koja je bila neočekivana i koja se ne uklapa u dosadašnji mozaik njegovog angažovanja, kao i poslednje izjave koje je dala Angela Merkel, već jasno pokazuju da ona preuzima igru i da je ova poseta Nimica u funkciji njenog interesovanja o slučaju.”

Nikovski podseća na nedavnu izjavu nemačke kancelarke Merkel da je razmišljala o svim mogućim kombinacijama o imenu i da ne postoji ništa više što bi se moglo izmisliti. On dodaje da će Nimic najverovatnije ponovo otvoriti ista već predložena rešenja:

“Sve se okreće oko onoga što je dosada već bilo na stolu, znači ne treba očekivati nekakvo iznenađenje, nešto novo, već naprotiv, to što je Nimic i do sada verglao. Sada bi trebalo da se ide na sledeću fazu gde će pokušati da to stave u nekakvu funkciju.”

Politički analitičar Naser Ziberi ukazuje na to da Makedonija ima velike unutrašnje probleme i da spor o imenu nije jedino nerešeno pitanje. Upravo zato, kaže on, period u kojem Nimic dolazi nije povoljan za optimizam da bi se pregovori intenzivirali ili da bi njegova poseta značila nekakav napredak u pregovaračkom procesu.

Ne očekujem da posete Nimica mogu stvoriti neku nadu da konačno može početi neki pozitivni trend u Makedoniji. Njegovi dolasci su jedna rutina koju on treba napraviti.”

A u saopštenju Ujedinjenih nacija se kaže da Nimic dolazi u region sa ciljem da se intenziviraju razgovori usmereni ka nalaženju uzajamno prihvatljivog rešenja o sporu oko imena. U međuvremenu, mediji su preneli i izjavu medijatora Metjua Nimica, koji kaže da očekuje veliki napredak na susretima sa državnim vrhovima u Skoplju i Atini. Dolazak posrednika se događa u trenutku kada je imenovan novi makedonski pregovarač u sporu sa Grčkom. To je Vasko Naumovski, koji je pre nekoliko godina bio vice-premijer zadužen za evro-integracije, a biće i novi ambasador Makedonije u Vašingtonu. Dosadašnji pregovarač i ambasador u SAD-u je bio Zoran Jolevski, koji je izabran za ministra odbrane u novoj vladi.

XS
SM
MD
LG