Dostupni linkovi

Noć knjige se iz Hrvatske širi na regiju


Predstavljanje treće Noći knjige u Hrvatskoj u knjižnici "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu
Predstavljanje treće Noći knjige u Hrvatskoj u knjižnici "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu
U Zagrebu je predstavljena ovogodišnja Noć knjige, koja će se održati na Svjetski dan knjige 23. travnja. Manifestacije u sklopu Noći knjige održat će se u 156 gradova a i općina, a ove se godine po prvi puta manifestacija širi i na regiju – na Sloveniju i na Crnu Goru.
Dvjesto književnika, 123 knjižnice, 97 škola, 10 vrtića, urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, klaunovi, preko 700 različitih programa u 156 gradova i mjesta Hrvatske, najviše do sada – to je najkraća informacija o ovogodišnjoj trećoj po redu Noći knjige u Hrvatskoj koja će se održati 23. travnja. O nekim detaljima programa, članica Organizacijskog odbora Zdenka Sviben.

„Programi su raznoliki – promocije knjiga, radionice… Ovdje sam izdvojila samo nekoliko iz našeg bogatog programa da vidite cijelo bogatstvo: u Gradskoj knjižnici u Šibeniku osim drugog bogatog programa biti će i koncert jednog dixieland orkestra, u Županji će Enes Kišević zajedno sa učenicima gimnazije govoriti svoje stihove, u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici od 19 do 21 sat bit će – performans beskućnika.“

U knjižarama diljem Hrvatske biti će značajna sniženja cijena knjiga, u Poreču će se u sklopu Noći knjige dodijeliti nagrada Slavenki Drakulić za najčitaniju domaću autoricu u istarskim narodnim knjižnicama, u zagrebačkom Botaničkom vrtu performer Siniša Labrović čitat će biljkama, bit će posebni programi na trećim programima Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, interni radio Zagrebačkog električnog tramvaja imat će posebni program od 18 do jedan u noći, koliko traje manifestacija, a nastupat će književnici iz gradskog prijevoza i drugih gradskih službi. Ove se godine posebnu pozornost posvetilo marginaliziranim i tabuiziranim skupinama, izvijestio je potpredsjednik Zajednice nakladnika i izdavača Hrvatske Mišo Nejašmić.

Plakat za manifestaciju
Plakat za manifestaciju
„Tako da će ove godine svi zatvori i kaznionice u Republici Hrvatskoj do jedan sat u noći imati upaljena svjetla, i svi njihovi štićenici će biti u mogućnosti da zajedno sa svima nama obilježe ovu manifestaciju. A sa druge strane, svih 60 bolnica u Republici Hrvatskoj također se priključilo manifestaciji 'Noć knjige' tako da će sami zdravstveni radnici pristupiti svojim pacijentima sa jednim drugačijim lijekom, a to je – čitanje.“

Od ovog vikenda programska knjižica Noći knjige bit će besplatno na svim novinskim kioscima, a već je na internetu. Hrvatski koncept Noći knjige prihvaćen je ove godine u Sloveniji i Crnoj Gori, a odmah po završetku ovogodišnje manifestacije hrvatski organizatori ponudit će besplatno svoj projekt svim drugim susjedima i svim drugim državama članicama Europske unije. U Crnoj Gori se prvoj nacionalnoj Noći knjige pristupilo vrlo ozbiljno, prenosi Iva Perković iz hrvatske Noći knjige.

„U Crnoj Gori su svoje sudjelovanje u ovoj manifestaciji potvrdile sve značajne kulturno-obrazovne ustanove u zemlji. U akciju su uključeni Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište 'Zetski dom', nacionalna biblioteka i 22 gradske biblioteke, kulturno-informativni centri, obrazovne ustanove, knjižare i izdavačke kuće iz zemlje i regije. Nekoliko izdavačkih kuća i institucija će dio svojih tiraža pokloniti građanima, a dnevne novine sa najduljom tradicijom u Crnoj Gori će 23. travnja po simboličkim cijenama uz novine distribuirati i književna izdanja svojih biblioteka.“

U Sloveniji se Noć knjige održava u 78 gradova i mjesta, a slovenska je specifičnost pisanje prigodnih pjesama posvećenih ovoj manifestaciji. Ovogodišnja Noć knjige bit će prigoda za zajedničku hrvatsko-slovensku akciju da se i elektronske knjige uvrsti u knjige, jer ih se sada tretira kao uslugu sa poreznom stopom od 25 posto, ići će se prema UN-u da se posebnom rezolucijom knjigu uvrsti kao temeljno ljudsko pravo, a uputit će se i apel za slobodni protok knjiga preko granica, što u nekim dijelovima svijeta još uvijek nije slučaj.
XS
SM
MD
LG