Dostupni linkovi

Nova analiza doktorata: I rad funkcionera DS Aleksandra Šapića plagijat


Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapić

Autori analiza doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora Univerziteta Megatrend Miće Jovanovića objavili su delove doktorske disertacije funkcionera Demokratske stranke i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, kojima ukazuju na to da je i ovde reč o plagijatu.

U tekstu na sajtu Peščanika, autori, stručnjaci iz Velike Britanije, navode da je veliki deo doktorske disertacije Šapića doslovno prevod sa engleskog jezika delova knjige Jobber i Lancaster, koju on ne citira a knjiga je dostupna u delovima na Internetu preko Google Books-a. Autori navode i da postoji velika podudarnost teksta između delova Šapićevog doktorata i stručnog članka autora Gorana Dašića, koji je pomoćnik direktora i docent na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu.

Disertacija Aleksandra Šapića pod nazivom "Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača", odbranjena je 2012. godine na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union.

Senat Univerziteta Union o Šapićevom doktoratu 10. jula

Senat Univerziteta Union razmatraće na sednici 10. jula navode da je doktorski rad funkcionera DS Aleksandra Šapića plagijat, a Senatu će biti predloženo da formira komisiju koja će ispitati osnovanost tih navoda, navodi se u saopštenju rektora Uniona Zlatka Stefanovića, objavljenom na sajtu Univerziteta.

"Univerzitet Union nema interesa da štiti plagijatore. Naprotiv! U interesu i unverziteta i nauke uopšte je da plagijata ne bude, a da se plagijatori sankcionišu na primeren način. Univerzitet je to već radio u drugim slučajevima, bez ikakvog medijskog ili drugog pritiska, i bez obzira o kom licu je reč", navodi se u saopštenju.

Autori analize, Uglješa Grušić, docent Univerziteta u Notingemu, Branislav Radeljić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London i Slobodan Tomić doktorant na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Marko Milanović, docent na Pravnom fakultetu u Notingemu, zatražili su od ovog Univerziteta da pokrene postupak oduzimanja doktorskog zvanja Šapiću.

Šapića su pozvali da prihvati odgovornost za plagijat i podnese ostavku na mesto predsednika opštine Novi Beograd i na sve druge javne funkcije koje vrši. Autori su pozvali i sve političke stranke u Srbiji da na svoje veb sajtove postave doktorske disertacije i magistarske ili master teze svojih funkcionera.

U odgovoru, funkcioner DS-a Aleksandar Šapić navodi da "nikada ništa nelegalno i nemoralno nije uradio pa tako ni plagirao doktorsku disertaciju".

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige 'Selling and sales menagement', a nenamerno propustio da navedem izvor, tu grešku mogu da priznam i za nju da se izvinim stručnoj i svakoj drugoj javnosti", napisao je Šapić na svom Tviter nalogu i dodao da je sve ostalo što mu se spočitava "zlonamerno, ostrašćeno i neistinito".

Demokratska stranka je, pak, pozvala Univerzitet Union u Beogradu pokrene postupak preispitivanja disertacije i doktorskog zvanja Aleksandra Šapića, "uz punu nepristrasnost i nezavisnost tog postupka, tako što će u odlučivanje o validnosti doktorata uključiti i profesore koji nisu zaposleni na Unionu".

"Svi naredni postupci kako Aleksandra Šapića, tako i DS, zavisiće od ishoda tog preispitivanja. I biće preduzeti bez oklevanja, patetike i spinovanja", navodi se u saopštenju DS.

XS
SM
MD
LG