Dostupni linkovi

Nova era odnosa Južne i Severne Koreje


Park Geun-Hje
Park Geun-Hje
Nova predsednica Južne Koreje Park Geun Hje u četvrtak je najavila "novu eru" u vođenju politike prema Severnoj Koreji čija će osnova biti bezbednost i diplomatija bazirana na poverenju.

"Lansiranje rakete dugog dometa Severne Koreje svedoči o ozbiljnosti bezbednosne situacije u kojoj se nalazimo", rekla je Park Geun Hje, dan pošto je na predsedničkim izborima u Južnoj Koreji pobedila protivkandidata iz redova liberala Mun Džae-Ina.

Ona je kazala da će "održati obećanje" i početi novu eru vođenja politike, čiji će cilj biti bezbednost i diplomatija bazirana na poverenju.

Park Geun Hje, kandidatkinja vladajuće konzervativne partije i ćerka bivšeg diktatora Park Čung Hjea, pobedom na predsedničkim izborima u Južnoj Koreji postala je prva žena na čelu te zemlje.

Na izboru joj je čestitao i predsednik SAD Barak Obama nazivajući Južnu Koreju "okosnicom" mira u Aziji, prenosi BBC.

Ona će u februaru zameniti takođe konzervativnog predsednika Li Mjung-baka.

Tokom izborne kampanje Park Geun Hje se distancirala od politike dosadašnjeg predsednika Li Mjung-Baka, posebno od njegovog tvrdog stava prema Severnoj Koreji.

Ona je dala do znanja da je spremna da se sastane s presednikom Severne Koreje Kim Džong-Unom.

Odnosi između dve Koreje pogoršali su se tokom Lijevog mandata.

Kako javlja BBC, nova predsednica će morati mnogo da radi na poboljšanju odnosa unutar same Južne Koreje koja je podeljena oštro po partijskoj liniji.
XS
SM
MD
LG