Dostupni linkovi

Nova hapšenja u Budvi


Privođenje Mirjane Marović
Privođenje Mirjane Marović

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Crne Gore u srijedu rano ujutro u Budvi je uhapšeno sedam osoba, dok je osma, za kojom je takođe podnijeta krivična prijava nedostupna organima gonjenja.

U saopštenju tužilaštva kasno popodne, u kome se navode inicijali uhapšenih, piše kako se osnovano sumnja da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja na organizovan način i zloupotreba službenog položaja putem pomaganja te da su na taj načinopštinski budžet oštetili za preko miliona i 400 hiljada eura.

Prethodno su podgorički mediji prenijeli kako su zbog sumnje da suučestvovali u sumnjivoj prodaji, a potom razmjeni zemlje između Opštine Budva, Auto Moto društva i budvanske kompanije Megapromet uhapšeni bivši gradonačelnici Budve Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, bivša direktorka katastra Mirjana Marović, kao i nekadašnji direktor Auto Moto društva Igor Tinski i procjenitelj Marko Radunović.

Svi podgorički mediji izvještavaju o novima hapšenjima u metropoli turizma koji ukazuju na to da lanac korupcije u toj nekada najbogatijoj opštini u Crnoj Gori nema kraja.

U najnovijoj akciji policije, po nalogu Specijalnog državnog tužioca uhapšene su osobe zbog sumnje da su zloupotrijebile službeni položaj, prilikom kupoprodaje državnog zemljišta 2008. godine, u selu Prijevor, iznad Jaza. Među uhapšenima su lica koja su već inkriminisana po drugim slučajevima, kao što su bivši gradonačelnici Rajko Kuljača i Lazar Rađenović.

No, na prvi pogled ime koje posebno upada u oči jeste bivša direktorka budvanskog kastastra Mirjana Marović, inače strina Svetozara Marovića, predsjednika političkog savjeta vladajuće DPS. Mirjana Marović dugo godina nalazila se na važnoj poziciji šefice katastra u svim imovinskim transkacijama odnosno kupoprodajama zemljišta u budvanskoj opštini.

Šema najnovije otkrivene navodne zloupotrebe odvijala se po već uhodanoj matrici. Najprije je nevladina organizacija Auto Moto društvo iz Budve, prije šest godina, na tenderu kupila od opštine neurbanizovano zemljište u industrijskoj zoni Jaza, nedaleko od Lastve Grbaljske, za milion i 100.000 eura, a po cijeni od 50 eura po kvadratu, koliko je procijenio katastar kojim je rukovodila Mirjana Marović.

Time je zanemarena preporuka državne vlasti da se ne prodaje neurbanizovano zemljište već da se investitor uputi na urbanizovane parcele sa preciznom namjenom što može na njoj da se gradi.

No pare, i po toj netržišnoj cijeni prodatog zemljišni kompleksa, nijesu legle na račun Opštine, osim nešto manje od 100.000 eura. Zemljište ubrzo mijenja vlasnika pošto ga Auto Moto savez ustupa budvanskoj kompaniji Megapromet, čiji je vlasnik takođe uhapšeni Miodrag Mitrović.

Megapromet preuzima ostatak duga prema Opštini, a potom nastupa transakcija u kojoj opština 2010. godine, glasovima odbornika DPS, dok je SDP bio protiv, vraća plac na Jazu po cijeni duplo većoj od one po kojoj je prodat, dok Megapromet dobija zemlju na Crvenoj glavici.

Cijelu zavrzlamu prenosa vlasništva opštinske zemlje iz jedne u drugu ruku i ponovno vraćanje pod okrilje lokalne uprave, opozicija je svojevremeno prijavila vrhovnom državnom tužilaštvu, a slučaj je odnedavno ponovo aktuelizovan.

U međuvremenu mediji nagađaju hoće li nova afera uzdrmati status svjedoka saradnika Rajka Kuljače u procesu TQ Plaza i Jaz, koji se vodi protiv 13 bivših i sadašnjih čelnika i službenika budvanske opštine, pošto je Kuljača bio prvi čovjek Opštine bez čijeg aminovanja se nijesu mogle desiti navodne zloupotrebe, zbog kojih je došlo do jutrošnjih hapšenja.

XS
SM
MD
LG