Dostupni linkovi

Bošnjačko nacionalno veće traži nova imena za osnovne škole u Sandžaku


Novi Pazar
Novi Pazar

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu proglasilo je osam osnovnih škola u Novom Pazaru, Prijepolju i Tutinu obrazovnim ustanovama od posebnog značaja za Bošnjake i od Ministarstva prosvete zatražilo promenu njihovih naziva.

Kako je saopšteno iz ovog veća, Izvršni odbor BNV je odlučio da bi četiri osnovne škole u Novom Pazaru i po dve u Tutinu i Prijepolju, trebalo da ponesu imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije.

Šef resora za obrazovanje pri ovom Veću Elijas Rebronja rekao je za RSE da je takav predlog prirodan sled stvari, jer 80 odsto populacije u tim školama čine upravo Bošnjaci.

“Smatramo da je to jedno legitimno pravo koje Bošnjaci na ovim prostorima treba da ostvare. Ovaj predlog nema nikakvu političku pozadinu, jednostavno Bošnjaci ostvaruju isto ono što ostvaruju i sve ostale nacionalne manjine u ovoj zemlji i mislimo da je sve ovo trebalo pokrenuti i ranije”, rekao je Rebronja.

Predstavnici političkih partija iz Novog Pazara različito komentarišu predlog BNV-a. Generalni sekretar SDP-a Muamer Bačevac smatra da je svakako potrebno da se po znamenitim Bošnjacima nazovu škole u Sandžaku, ali ne na uštrb pozitivnih ličnosti srpske istorije.

“Svakako je neophodno da se značajne institucije u Sandžaku nazovu po dostojanstvenicima bošnjačke kulture i tradicije, međutim takođe treba zastupiti i neka imena iz srpske kulture i tradicije koja su se okitila čovekoljubljem i dobročinstvom”, istakao je Bačevac.

Portparol SDA Sandžaka Edin Gudžević pozdravio je ovaj predlog BNV-a u tehničkom mandatu koje po njegovim rečima ima legitimitet da donosi odluke i pokreće inicijative koje se tiču zastupanja i zaštite prava Bošnjaka u ovoj državi.

“Svaka odluka koju donese BNV, a koja se oslanja na odluke i konvencije EU je bitna kako za Bošnjake tako i za samu državu, i na taj način kao nacionalne manjine ostvarujemo svoja prava koja su nam ustavom i zakonom zagarantovana”, dodao je Gudžević.

Ako predlog BNV-a u tehničkom mandatu bude usvojen, novopazarske osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Stefan Nemanja”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Desanka Maksimović” dobiće imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije, Muhameda Hevaji Uskufija, Nazifa efendije Šućevića, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.

Prema predlozima ovog Veća, O.Š. “Aleksa Đilas Bećo” u Tutinu biće preimenovana u O.Š. “Ferhad-beg Draga”, a “Aleksa Šantić” u “Kadija Gluhavički”.

Nova imena u Prijepolju bi trebalo da dobiju O.Š. “Vladimir Perić Valter” i “Svetozar Marković”, a prema predlogu BNV, one bi trebalo da ponesu imena Murata efendije Šećeragića i Rifata Ramovića.

XS
SM
MD
LG