Dostupni linkovi

Nova nada za ulcinjsku Solanu


Zoran Mrdak, Daliborka Pejović i Ognjen Jovović
Zoran Mrdak, Daliborka Pejović i Ognjen Jovović

Ulcinjska Solana je neprocjenjivo ekološko stanište međunarodne reputacije koje se već godinama devastira, a država do nedavno nije ništa preduzimala da zaštiti to nacionalno blago od namjera domaćeg tajkuna da ga pretvori u građevinsko zemljište i ostvari stotine miliona eura ekstra profita.

Sada, nakon ozbiljnog pritiska stranih diplomata, čini se da za područje Solane, ali i samo preduzeće ipak ima nade.

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore, danas je formalni, a za petnaestak dana će i praktično preuzeti upravljanje ulcinjskom Solanom koji će prem a ugovoru o zakupu, sklopljenim sa stečajnom upravom, trajanti najmanje 12 mjeseci.

Prioritet nove uprave će biti zaštita biodiverziteta i turistička valorizacija, a odmah će se početi i realizacija analiza i biznis plana za eventualno pokretanje proizvodnje soli.

Iako i sam stečajni upravnik, Ognjen Jovović kaže da su u Solani počeli da duvaju neki bolji vjetrovi nego što je do sada bio slučaj, opstanak područja solane od neprocjenjivog ekološkog i biološkog značaja još uvijek nije osigurana.

„Veoma je važno što će odbornici ulcinjskog lokalnog parlamenta usvojiti jer će to biti obavezujuće za svako buduće upravljanje. Koncept održivosti podrazumijeva: ekoturizam, biodiverzitet i proizvodnju soli i ja se nadam da lokalni parlament neće izaći iz toga“, navodi državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović.

Opšte je mišljenje da sada zaista ne postoji velika vjerovatnoća da se područje ulcinjske Solane ponovo nađe u planovima za izgradnju stanova i hotela jer je za napredak u obnovi ovog područja kao odmorišta za hiljade ptica selica na putu ka jugu i nazad i Vladinu inicijativu u ovom poduhvatu, zaslužna grupa stranih diplomata čije su zemlje, na adresu Vlade Crne Gore uputile ozbiljno upozorenje.

Sunovrat Solane je počeo njenom privatizacijom.

Veselin Barović
Veselin Barović

Sportski funkcioner, prijatelj premijera Mila Đukanovića i biznismen Veselin Barović je namjeravao da ulcinjsku Solanu koju je kupio 2005. preproda za 300 puta veću sumu. U međuvremenu je otjerao pod stečaj i čak učinio sve da ona ostane bez koncesije na morsku vodu. Barović je Solanu kupio za 800.000, a pokušao je da je proda za skoro 260 miliona eura što znači da bi ovaj biznismen, da mu je uspjelo, zaradio 300 puta veću sumu od uložene, a da pritom nije morao da se trudi da ulaže i vodi kupljeno preduzeće, već samo da ga uništi, a da se potom proda njeno zemljlište, čija bi vrijednost bila basnoslovno uvećana prostom prenamjenom nekada poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Uslijedio je i stečaj, a u međuvremenu su prestale su da rade čak i pumpe koje su u Solanu neprestano dovodile nove količine morske vode sa kojom je dolazila i hrana za ptice kojima je ovo područje bilo obavezno odmorište pri seobama sa sjevera na jug i obrnuto.

“Solana je zajednički, evropski interes i bila sam šokirana kada smo prije četiri sedmice vidjeli koliko je devastirana za posljednjih šest mjeseci”, rekla je ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker prije četiri mjeseca, kada je zajedno sa ambasadorkama Francuske i Poljske Veronik Brumo i Grazinom Sikorskom prodrmala Vladu Crne Gore i natjerala je na akciju.

Vlada je dala 80.000, a UNDP još 34.000 eura.

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizm Daliborka Pejović kaže da je Vlada opredijelila još 314.000 eura, od čega će značajna suma otići na osposobljavanje još dvije pumpe za morsku vodu od postojećih šest.

„Ovo je javna informacija i tačno će se znati za koje namjene i potrebe je ovaj novac utrošen. Naš interes i jedini zahtjev će biti da bude pametno utrošen na pripremu ovog lokaliteta da konačno od njega počne da pristiže novac, a ne da se na njega samo troši“, konstatuje Daliborka Pejović.

A, kako bi Solana i okolno zemljište moglo da postane firma koja donosi novac i zapošljava građane Ulcinja i to uz poštovanje svih zahtjeva ovog područja kao značajnog biološkog rezervata?

„Nacionalni parkovi Crne Gore će održavati i unapređivati ekološki sistem područja Solane i valorizovati prirodne potencijale stvaranjem novih turističkih proizvoda, promoviše to područje i vrši edukaciju. Napravićemo analizu i biznis plan koji će pokazati da li je moguće i kako vršiti proizvodnju soli“, najavljuje Zoran Mrdak, direktor JP Nacionalni parkovi koje će ubuduće upravljati Solanom.

XS
SM
MD
LG