Dostupni linkovi

Nova namještanja utakmica u Crnoj Gori: Sport u sjenci krminala


Utakmica Crna Gora - Moldavija, ilustrativna fotografija
Utakmica Crna Gora - Moldavija, ilustrativna fotografija

Jedna od glavnih tema u crnogorskim medijima u petak je bila informacija da su inspektori kriminalističke policije otvorili istragu o namještanju pet fudbalskih mečeva u Crnoj Gori, u utakmicama koje su odigrane ove jeseni. To je još jednom pokrenulo pitanje: koliko sport u Crnoj Gori izlazi iz zone fer pleja i prelazi u nešto što je špekulativan biznis, koji pojedincima donosi enorman prihod a na renome domaćeg fudbala baca ljagu?

Poznati sportski novinar Nebojša Šofranac, potvrdio je za list Dan kako je saslušan u policiji, povodom njegovih saznanja o namještanju rezultata utakmica. Kako je rekao, u policiji su mu saopštili da su pod lupom dva meča iz ove sezone, kao i neke Kup utakmice. O navodnom namještanju utakmica, Šofranac je nedavno progovorio u specijalnoj emisiji Javnog servisa pod nazivom "Crnogorski fudbal-Kriza ili realnost“, autora Đorđa Kustudića, čiji je gost bio i Dejan Savićević.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore i proslavljeni fudbaler Dejan Savićević, u istoj emisiji je izjavio, da za sve sumnjive utakmice dobijaju izvještaje od UEFE , koje Savez prevede i potom proslijedi policiji:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Direktan link

Da u crnogorskom fudbalu ima kriminala ili onoga što se novinarskim žargonom zove „ fudbalske mafije“ gotovo da je javna tajna ali se o tome malo javno govori. Poznati fudbalski trener Brano Milačić, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, lakonski primjećuje:

“Sport ako nije čist, nije sport. I obaveza svih, i u sportu i u državi jeste da se bore za čistoću sporta. Na žalost, kod nas se u sportu možda u federacijama i bore, ali država je dosta nijema i pasivna po tom pitanju.“

U hronici pravosuđa zabilježeno je kako je u decembru prošle godine, po nalogu inspektora UEFA, državno tužilaštvo otvorilo istragu protiv klubova Čelik i Zeta, zbog sumnje da su učestvovali u namještanju utakmica i tako ostvarili nelegalnu dobit od preko milion eura. Takođe, u martu ove godine, crnogorska policija uhapsila je petoricu fudbalera osumnjičenih za kriminalno udruživanje i namještanje utakmica. Iz Vrhovnog državnog tužilaštva nema odgovora na pitanje da li su pokrenuli postupak protiv još nekih klubova i dokle su stigle te istrage.

Kao ni Milačić, tako ni sportski novinar podgoričke TV Vijesti Saša Radović, ne očekuje pomake u istrazi o namještanju utakmica,niti utvrđivanje bilo čije odgovornosti za neregularnosti.

Saša Radović
Saša Radović

“Imali smo nedavno slučaj kada su uhapšena petorica fudbalera crnogorskih timova. Pola godine ili osam, devet mjeseci kasnije, samo je stiglo saopštenje iz fudbalskog saveza, ne iz tužilaštva i iz sudstva, da njihova suspenzija zbog optužbi da su učestvovali u namještanju utakmica je istekla i oni mogu slobodno i dalje da se bave fudbalom.“

Važno je sve indicije o neregularnostima u crnogorskom sportu rasvijetliti do kraja, poručuje Brano Milačić.

“Naše institucije pokušavaju, recimo fudbalske koje ja dobro znam, sve čine da ne dođe do toga. Klubovi su ti koji rade to. I onda kad prođe šest ili sedam godina šta će da ustanove? Ili pričao tome 'kad nam UEFA pošalje', ko da mi ne znamo šta se ovdje dešava. Tako da mislim da uopšte nema koordinisane akcije između državnih organa i fudbalskih organizacija da te probleme riješe.“

Tako je i na crnogorski sport pala mrlja, da je umjesto poprišta odmjeravanja fizičke i mentalne snage i viteštva, postao biznis arena za neregulano sticanje novca, ma o kojim sumama da je riječ. Na pitanje kako se osjeća kao sportski novinar koji opservira sva ta dešavanja, Saša Radović odgovara:

“Osjećam se tako da sam ove godine pogledao možda 5 ili 6 utakmica crnogorske lige, iako mi je to posao. Jednostavno kada čovjek vidi da postoje takve stvari, kada prvo gleda ,pod broj jedan , loš fudbal, pod broj dva,na lošim terenima, pod broj tri , na lošim tribinama i pod četiri, sumnjajući da je utakmica namještena, onda se gubi i interes i volja, ne samo za profesionalnim bavljenjem time, već jednostavno za uživanjem u fudbalu i sportu uopšte.“

XS
SM
MD
LG