Dostupni linkovi

Novac za zdravstvo u rukama prevaranta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo neefikasnost pravosuđa je Esedu Radeljašu, osuđeniku za prevaru i krivotvorenje dokumenta omogućila da upravlja Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Radeljaš je donedavno bio na čelu te institucije, pa je tako mogao da utiče na raspodjelu 350 miliona KM (175 miliona eura) javnog novca na godišnjem nivou, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Zbog prevare građana i krivotvorenja dokumenata Esed Radeljaš, aktuelni ministar privrede u Bosansko-podrinjskom kantonu pravosnažno je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana. Radeljaš u zatvor nikad nije ni otišao, jer se čitav krivični postupak vodio protiv Eseda, a ne protiv Eseda, kako je Radeljašu pravo ime. Iako se ta greška trebala ispraviti da se Esed nađe iza rešetaka, pravosudne institucije to nikada nisu uradile. Pošto ni tri godine nakon presude nije otišao u zatvor, za Radeljaša je u julu 2009. godine nastupila zastara izvršenja zatvorske kazne.

Na Radeljašev zahtjev Kantonalni sud u Sarajevu je u septembru 2012. godine izbrisao njegovu presudu iz kaznene evidencije. Time je Radeljašev dosije očišćen od krivičnih dijela.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su otkrili da su još 1999. godine Esed i njegov brat blizanac Asim, prodali tuđu zemlju i prisvojili novac od prodaje.

Prva žrtva bila je tada 73-godišnja Ravijojla Kuljanin, čiju je zemlju Radeljaš umjesto za 90 hiljada, koliko je Kuljanin očekivala, prodao Džemi Karačaću za 50 hiljada KM. Kuljanin novac nikada nije ni vidjela, a prema istom scenariju braća Radeljaš oštetili su i porodicu Odžaković čije je nekretnine za 45.000 KM prodao Vahidu i Sabitu Makaš. U tom mu je pomagao Dražen Janković na čije ime je glasila lažna punomoć za prodaju ovog zemljišta i koji se lažno predstavljao kao član porodice Odžaković.

Radeljaš je krivotvorio i diplomu o završetku srednje škole. Na sudu je ispričao da mu je diploma izgorjela u roditeljskoj kući u Foči pa je zbog toga u tadašnjem Osnovnom sudu i u Sarajevu izvadio rješenje da je 1992. godine završio Višu komercijalnu školu u Banjoj Luci. Međutim, tokom suđenja je utvrđeno da je rješenje dobio na osnovu falsifikovanih dokumenata.

Materijalno zbrinut, Esed Radeljaš se počeo baviti politikom. Na lokalnim izborima 2008. godina Radeljaš je postao vjećnik u Općinskom vijeću Novi grad Sarajevo. 2010. godine postaje poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, a istovremeno je delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Tri mjeseca kasnije, Esed Radeljaš je imenovan za v.d. predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a deset mjeseci poslije za predsjednika upravnog odbora Zavoda na četiri godine mandata.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo nisu uspjeli razgovarati sa Radeljašem, jer je izbjegavao susret sa njima,ali je u intervjuu za dnevni list „Oslobođenje“ rekao da se prilikom smjene vlasti u Kantonu Sarajevo priklonio stranci SDA jer su mu ponudili mjesto predsjednika Upravnog odbora ZZOKS-a. Tadašnji kantonalni ministar zdravstva Eldan Lokmić, kadar Stranke demokratske akcije, koji je predložiočlanove za Upravni odbor, odbija ličnu odgovornost za Radeljaševo imenovanje.

“Ja to nisam ni postavljao, postavljala je Vlada. To je parlamentarna većina tada bila, to je njihov dogovor. Ne utičete vi tu ništa kao osoba koja je ministar“, objasnio je bivši ministar Lokmić.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je bio poslanik u Skupštini Kantona u vrijeme imenovanja Radeljaša za predsjedavajućeg Upravnog odbora kaže da je u proteklom sazivu Vlade i Skupštine bilo puno političkih trgovina.

„Sva ta imenovanja su rezultat političkih dogovora. Onaj koji danas tvrdi drugačije, mislim da je nekorektan”, kaže Konaković.

Džemo Karačić, koji je bio žrtva Radeljaševe prevare i koji je Eseda i njegovog brata prijavio za krivično djelo, ne može da vjeruje da takva osoba o trošenju javnog novca i donosi odluke bitne za život građana.

„To mi baš najteže pada. Razočaran sam u naše pravosuđe, jer nikada nije ni otišao u zatvor, da takav čovjek može da se kandiduje za funkcije”, kaže prevareni Džemo Karačić.

XS
SM
MD
LG