Dostupni linkovi

Forum u Kragujevcu: Nove privredne perspektive Srbije i Kosova


Dušan Puača (L) i Agim Šahini potpisuju Memorandum o saradnji privrednika iz Srbije i sa Kosova
Dušan Puača (L) i Agim Šahini potpisuju Memorandum o saradnji privrednika iz Srbije i sa Kosova

Kosovo iz Srbije godišnje uvozi robe za oko 280 miliona evra, a u Srbiju izvozi oko 20 miliona evra, rečeno je na Forumu privrednika Srbije i Kosova, koji je nedavno održan u Kragujevcu. Na skupu je potpisan Memorandum o saradnji i izražena želja kosovskih privrednika da povećaju izvoz svojih proizvoda na tržište Srbije, a ovdašnji privrednici su pozvani da investiraju na Kosovo gde ih očekuju brojne povlastice.

Prema zvaničnim podacima, izvoz iz Šumadije i Pomoravlja na Kosovo u prva tri meseca ove godine je bio oko osam miliona dolara, a uvoz 900 hiljada. Među najvećim šumadijsko-pomoravskim izvoznicima na Kosovo su Peštan iz Aranđelovca, Kronošpan iz Lapova, Holcim iz Popovca i Agromarket i Trnava promet iz Kragujevca.

Agim Šahini, predsednik Biznis alijanse, sa oko 80 preduzeća sa Kosova, kaže da je prvi Memorandum te vrste, potpisan u Kragujevcu, rezultat političkih sporazuma između Srbije i Kosova u Briselu, koji privrednicima otvara mogućnost da rade bez ikakvih prepreka.

“Sporazum i saradnja između Kosova i Srbije dolazi posle potpisivanja nekoliko sporazuma dva premijera u Briselu, koji su otvorili put da mi privrednici radimo bez ikakvih prepreka, a nakon briselskih sporazuma intenzivirana je i saradnja sa privrednicima iz regiona Kragujevca i Šumadije", kaže Šahini.

Pogodnosti za investitore na Kosovu

Za razliku od onih koji se protive svakom približavanju Beograda i Prištine, podižu barikade i pokušavaju da opstruiraju poslove između Srba i Albanaca, predsednik Biznis alijanse iz Prištine poziva privrednike iz Srbije da investiriju na Kosovu gde su, kako je objasnio, tri godine oslobođeni svih taksi za ulaganja veća od tri miliona evra.

“Pozivam privrednike iz Srbije da dođu na Kosovo i investiraju jer smo mi napravili velike reforme u oblasti poreza i taksi, koje za sve investicije preko tri miliona evra i zapošljavanje 30 radnika, u naredne tri godine predviđaju oslobađanje od svih taksi”, ističe Šahini.

Na skupu u Kragujevcu je potpisan Memorandum o saradnji i izražena želja kosovskih privrednika da povećaju izvoz svojih proizvoda na tržište Srbije.

Šumadija ima razvijenu saradnju sa Kosovom u okviru CEFTA sporazuma, a Kosovo je šumadijskim privrednicima atraktivno i zbog blizine i relativno dobrih saobraćajnih veza.

Dušan Puača, predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac kaže da su ciljevi potpisivanja sporazuma o saradnji legalizacija trgovinskih tokova između Srbije i Kosova, kao i suzbijanje sive ekonomije, zbog koje obe strane godišnje gube više od 500 miliona dolara.

“To znači da međusobna saradnja već postoji. Ono što bismo želeli da uspostavimo da ona pređe iz sive ekonomije, koja je, na žalost prisutna, u institucije sistema. I zbog toga institucije kao što su Privredna komora Kragujevca i Biznis alijansa Kosova pokušavaju da definišu te probleme i izazove, i da ih uz pomoć svojih vlada otklone”, kaže Puača.

Na skupu u Kragujevcu je nagoveštena mogućnost saradnje kompanija iz Srbije sa firmama iz Prištine, Podujeva, Vučitrna, Suve Reke, Orahovca i Prizrena u proizvodnji robe široke potrošnje.

Za obnavljanje saradnje zainteresovana je i kragujevačka Zastava grupa, koja je na Kosovu imala dve fabrike - Ramiz Sadiku u Peći za proizvodnju šasija za kamione i pogon vojne industrije Zastava oružje u Klini, dok albanski privrednici traže svoju šansu za uključivanje u Fiatov posao u Kragujevcu.

Zbog toga obnavljanje saradnje srpske i kosovske privrede ima i dimenziju rešavanja imovinsko-pravnih pitanja u toj oblasti, ali i dimenziju otvaranja novih privrednih perspektiva.

XS
SM
MD
LG