Dostupni linkovi

Novi protest u Srbiji protiv azilanata


Azlantski centar u Bogovađi
Azlantski centar u Bogovađi

Serija protesta protiv smeštaja azilanata u mestima u Srbiji, nastavljena je u ponedeljak u Bogovađi. Mešani tog sela u opštini Lajkovac traže trajno iseljenje Centra za azil u kome je smešteno oko 180 azilanata iz različitih delova sveta. Razlog za taj zahtev je, kako ističu, sve veći broj azilanata i ilegalnih migranata iz afričkih zemalja koji ih navodno ugrožabaju na razne načine, pa čak i mogućnošću pojave ebole.

Meštani Bogovađe, koji su juče u znak protesta ponovo blokirali glavni put kroz selo, danas su od predstavnika opštine Lajkovac zatražili da lokalna uprava sa nadležnim republičkim institucijama preuzme rešavanje ovog problema, tvrdeći da im je ugrožena bezbednost, da su učestale krađe i obijanje vikendica i da strahuju od pojave zaraznih bolesti.

Dragana Lončar, predsednica Mesne zajednice Bogovađa kaže da je protest organizovan zbog sve većeg priliva azilanata, posebno iz afričkih zemalaja, zbog čega se meštani plaše opasnosti od virusa ebole, ali iz zbog nerešenih komunalnih problema, koji dodatno ugrožavaju higijenu u tom mestu.

“Razlozi našeg nezadovoljstva su opasnost od smrtonosne ebole i drugih opasnih zaraza, jer smatramo da ilegalni prelazak preko granice ne podleže odgovarajućim mehanizmu zdravstvene kontrole. Sve to, uz nepostojanje bilo kakve infra structure u Bogovađi, vodovoda i kanalizacije, dodatno ugrožava higijenu i zdravlje u selu”, kaže Lončar.

Prema njenim navodima, prošlo je skoro godinu dana od kako su meštani Bogovađe, Vračevića i Donjeg Lajkovca protestovali zbog neadekvatnih uslova boravka azilanata na tom području i zatražili od nadležnih da reše problem, ali da nakon godinu dana nije ništa urađeno.

Ivan Georginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migrante, apelovao je na meštane da prave razliku između azilanata i ilegalnih migranata, navodeći da je sada, za razliku od prošle godine kada je ilegalnih migranata u šumama oko Bogovađe bilo više nego domaćeg stanovništva, situacija potpuno drugačija i da u Centru za azil ima još praznih mesta.

On kaže da je u međuvremenu u Srbiji formirano šest centara za prihvat azilanata, što je znatno smanjilo pritisak na Bogovađu.

"U ovom momentu mi imamo 700 kreveta u šest lokalnih samouprava u Republici Srbiji. Još uvek imamo 30 praznih mesta za tražioce azila u Centru Bogovađa i još 150 krevata u ostalih pet centara“, kaže Georginov.

Živorad Bojčić, predsednik Opštine Lajkovac, kaže da treba brzo i preventivno delovati, kako se ne bi desilo da kad dođe hladno vreme tražioci azila budu po šumama po velikoj hladnoći i mrazu. Okupljenim građanima je poručio da pokažu dostojanstvo kako ružna slika o Srbiji ne bi ponovo, kao prošle godine, otišla u svet.

“Ovo je loše za predstavljanje Srbije. Najavljuju se ledeni dani i ne daj Bože da se neko smrzne, da se nekome nešto dogodi u danima koji predstoje. Zbog toga treba na vreme reagovati i mislim da poruka sa ovog mirnog protesta treba da ide u tom pravcu”, poručio je Bojčić.

U ovom mestu u opštini Lajkovac počelo je potpisivanje petivije za trajno iseljenje azilanata koju je već potpisala polovina od ukupno 470 meštana Bogovađe, a sa potpisivanjem peticije se nastavlja i u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG