Dostupni linkovi

Novi slučaj ebole u Teksasu, UN upozorava da bolest "dobija trku"


Kanzas
Kanzas

UN saopštile su da virus "ebole za sada dobija bitku", u odnosu na napore međunarodne zejednice da se zaustavi širenje virusa. Istovremeno su u srijedu SAD saopštile da je i drugi medicinski radnik iz Teksasa koji se brinuo o prvom pacijentu zaraženom ovim virusom pozitivan na ebolu. Američki predsjednik, Barack Obama održaće u svijedu video konferenciju sa evropskim liderima na temu kako zaustaviti širenje ebole.

Drugom zdravstvenom radniku iz Teksasa koji je bio u timu koji je liječio prvog oboljelog od virusa ebole na američkom tlu, Thomasa Erica Duncana, dijagnostifokovana je ova zarazna bolest, saopštila je Zdravstvna služba američke države Teksas.

Medicinar iz teksaške Presbiterijan bolnice odmah je izolovan nakon što je dobio temperaturu.

„Zdravstveni radinici su odmah potom razgovarali sa posljednjim pacijentom da bi brzo identifikovali svaki kontakt koji je imao i ko bi potencijalno mogao biti izložen bolesti i te osobe će biti budno praćene“, saopšteno je iz ove zdravstvne institucije.

BBC je citaro šefa američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC),Thomsa Friedena, koji je rekao da je prekršen protokol za zdravstvene radnike i da je to u prethodnom slučaju dovelo do zaraze medicinske sestre.

No predsjednica Nacionalne unije medicinskih sestara je rekla da tvrdnje šefa CDC nijesu tačne.

„CDC tvrdi da je prekšen protokol, ali sestre navode da nikakvog protola nije bilo„ rekla je Roseann DeMoro novinarima.

Neposredno prije ovoga i američki predsjednik Barack Obama i UN saopštili su da nije dovoljno učinjeno u borbi protiv ebole.SAD će, kako je rekao, odraditi svoj dio posla ali moraju i ostali.

„Svijet u cjelini nije učinio dovoljno.Ima veliki broj zemlja koje imaju kapacitete a koje još nijesu reagovale.Oni koji su se uključili i svi mi moramo učiniti više, jer ukoliko ne zaustavimo izvor širenja ovo će nastaviti da predstvlja opasnost po države pojediničano“, rekao je Obama.

U tom cilju, američki će predsjednik u srijedu održati video konferenciju sa liderima Britanije, Francuske, Njemačke i Italije da bi razgovarali o zaustavljanju širenja epidemije ebole na Zapadu Afrike.

Šef misije UN za ebolu, Anthony Banbury, Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija je slikovito rekao:

„ (Ebola )trči brže od nas, i dobija trku“.

Svjetska zdravstvna organiziacija (WHO) saopštila je da je 4.447 ljudi do sada umrlo od smrtonosnog virusa uglavnom u Zapadnoj Africi.

Sijera Leone, Liberija i Gvineja najteže su pogođene države virusom koji je otkriven decembra 2013-te, a potvrđen u martu 2014-te, no u ovim državama, kako se sada procjenjuje početkom ovog decembra, broj zaraženih mogao bi dostići između 5000 i 10 000 novozaraženih sedmično.

Do sada je ukupan broj zaražnih uključujući i smrtne slučajeve dostigao 8,915, a WHO očekuje da će samo do kraja sedmice broj oboljelih dostići 9000.

UN zvaničnik Banbury, izdao je jasno upozorenje SB videolinkom iz Zapadne Afrike u utorak, u kojem je naveo da ebola nije zaustavljena i da će se svijet suočiti sa potpuno„ neočekivanom situacijom za koju nemamo plan„.

On je zatražio više novca za izgradnju centara za tretman pacijenta zaraženih virusom ebole, te više medicinskog osoblja koje bi brinulo o oboljelima.

XS
SM
MD
LG