Dostupni linkovi

Novi snimak pogubljenja taoca Islamske države


Pogubljenje Britanca Alena Heninga (levo)
Pogubljenje Britanca Alena Heninga (levo)

Teroristička organizacija Islamska država objavila je još jedan video snimak na kojem je prikazano pogubljenje Britanca Alena Heninga. Hening (47) bio je taksista i volonter zarobljen u decembru pošto je prešao tursko-sirijsku granicu.

Britanski premijer Dejvid Kameron oštro je reagovao povodom novog brutalnog ubistva rekavši da pokazuje varvarstvo ekstremista Islamske države.

Istakao je da će Britanija učiniti sve da ubice ulovi i privede ih pravdi.

Američki predsednik Barak Obama u saopštenju je osudio Heningovo ubistvo ocenivši ga kao brutalno.

Heninga je opisao kao čoveka koji je pomagao sirijskom narodu čija je smrt veliki gubitak, kako za njih, tako i za Heningovu porodicu i čitavu Veliku Britaniju.

"Sjedinjene države će u saradnji sa Velikom Britanijom i drugim saveznicima goniti odgovorne", poručio je Obama.

Ovo ubistvo ukazuje koliko je važno uništiti militantni pokret Islamske države, upozorila je Obamina savetnica za borbu protiv terorizma Lisa Monako.

"Svesni smo, videli smo i utvrđujemo autentičnost novog video zapisa. Ukoliko bude potvrđena predstavlja samo još jednu demonstraciju brutalnosti pokreta Islamske države. Naša srca su sa Britanskim volonterom za koga verujemo da je prikazan na snimku, kao i uz preostale taoce i njihove porodice", istakla je Monako.

Video koji nalikuje svim do sada objavljenim završava se pretnjom maskiranog džihadiste koji je počinio ubistvo da će sledeća žrtva biti Amerikanac Piter Kasig.

Nacionalni savet za bezbednost SAD u međuvremenu je saopštio da čini sve kako bi pronašao i kući vratio Kasiga koji je bivši vojnik. Pošto je napustio vojsku posvetio se humanitarnom radu, objavila je njegova porodica.

Pre ovog snimka, teroristi Islamske države objavili su ukupno tri video zapisa pogubljenja novinara Džejmsa Foulija, Stivena Sotlofa i humanitarca Dejvida Hejnsa.

XS
SM
MD
LG