Dostupni linkovi

Novi zakon u borbi protiv marginalizacije LGBT osoba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Piše: Arton Konushevci

Predstavnici institucija Kosova kažu da će raditi više a kako bi podigli svest kod građana i uklonili predrasude a kada se radi o pravima LGBT populacije.

Skupština Kosova je usvojila Nacrt zakona protiv diskriminacije koji predviđa novu državnu politiku, uključujući i disciplinske mere nad onima koji diskriminiraju pripadnike LGBT zajednice.

Zamenik ministra za evropske integracije, Ramadan Iljazi, poručuje da sami dobri zakoni ne mogu rešiti problem diskriminacije prema ovoj kategoriji društva.

"Potrebno je kvalitetno sprovođenje, a pre svega i da se podigne svest kod građana i kod institucija vladavine zakona. Mi smo posvećeni izgradnji jednog otvorenog i demokratskog društva, ali, otvoreno društvo zahtev i otvorene granice, zato što otvorene granice nas čine i otvorenijim prema razlikama", smatra Iljazi.

U poslednjem izveštaju američkog Stejt Departmenta o ljudskim pravima, pominje se da je na Kosovu jedno od najvećih problema nasilje i društvena diskriminacija protiv pripadnika manjinskih zajednica, osobama sa ograničenim sposobnostima i pripadnicima LGBT populacije.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zvaničnici EU na Kosovu su prethodno izjavili da "kao što u mnogim zemljama Evrope, tako je i na Kosovu, LGBT zajednica marginalizovana". Oni su od državnih institucija zatražili da rade više kako bi društvo bilo tolerantnije i otvoreno za sve kategorije u društvu.

"Diskriminacija na osnovu seksualne orjentacije nema mesta u jednoj modernoj državi", dodaju oni.

Agim Margiljaj, koordinator projekta iz Centra za razvoj društvenih grupa a koji štiti prava LGBT populacije, ističe da je poštovanje prava ove zajednice na niskom nivou.

"Ova zajednica je pod pretnjama nasilnih homofoba, jer je homofobija na Kosovu na visokom nivou. Svi oni koji veruju u to da se nasiljem mogu rešiti problemi, oni predstavljanju najveću pretnju ovoj populaciji", kazao je on.

Kosovske institucije su formirale Savetodavnu i koordinacionu grupu za prava LGBT populacije a koja treba da pomogne poboljšanju i realizaciji tih prava.

Margiljaj, međutim, kaže da još uvek treba da se čeka na rezultate rada ove grupe.

"Verujem da je to jedna jedinstvena vladina grupa u regionu. Ovim mehanizmom smo postigli jednu vrstu uspeha zato što je i sama LGBT populacija predstavljena u tom vladinom telu", kazao je on.

Organizacije koje brane LGBT zajednicu na Kosovu kažu da javne institucije moraju da imaju plan delovanja kako bi se promovisalo poštovanje naspram i integracija ove zajednice, a to polazeći od garancija koje pruža sam Ustav Kosova.

XS
SM
MD
LG