Dostupni linkovi

Novinaru Vulliamyu nagrada za borbu protiv poricanja genocida


Ed Vulliamy u Prijedoru, 4.avgust 2012.
Ed Vulliamy u Prijedoru, 4.avgust 2012.
Ed Vulliamy, britanski novinar i autor, dobitnik je Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju od ove godine dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki “Izvor”.

Vulliamy, dugogodišnji izvještač Guardiana i Observera, bio je u grupi novinara koji su u augustu 1992. svjetskoj javnosti otkrili postojanje prijedorskih logora smrti Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Podsjećajući da je primarni cilj Udruženja Prijedorčanki Izvor traganje za nestalima, Ed Vulliamy je primajući nagradu kazao da je posvećuje upravo potrazi za onima koji još nisu pronađeni.

Nagrađivani britanski novinar kazao je da mu je nagrada dodjeljena u Prijedoru značajnija od brojnih međunarodnih priznanja čiji je dobitnik.

Izvještaji Ed Vullimy-ja i njegovih kolega Penny Marshal i Iana Williamsa uzburkali su svjetsku javnost i izazvali reakciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je rezultirala raspuštanjem logora, te osnivanjem istražne komisije UN-a čiji je izvještaj doveo do osnivanja Tribunala u Hagu.

U obrazloženju nagrade koja mu je uručena u Prijedoru se navodi da je Vulliamy priznanje zaslužio istrajnim svjedočenjima “u svim predmetima Tribunala vezanim za logore u Prijedoru, ali i predmetima protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Milomira Stakića.

"Napisao sam knjigu jer jer vas je svijet zaboravio u ratu i jer vas je zaboravio nakon rata", kazao je Vulliamy.

Njegova svjedočenja doprinijela su utvrđivanju činjenica o sistematskoj prirodi istrebljenja nesrpskog stanovništa sa ovih prostora i odgovornosti srpskog rukovodstva predvođenog Miloševićem i Karadžićem.

Osim toga Vulliamijeva borba za istinu o zločinima uključuje i dvije dokumentarističke knjige o Bosni i Hercegovini: “Četiri godišnja doba u paklu” u kojoj se opisuje stradanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva Bosanske krajine; te “Rat je gotov, živio rat” u kojoj se bavi posljedicama zločina po živote preživjelih dvadeset godina kasnije.

Upravo knjiga “Rat je gotov, živio rat", promovisana je u Prijedoru prije dodjele nagrade.

Promotori knjige bili su preživjeli iz logora Omarska Kemal Pervanić i novinarka Nidžara Ahmetašević.

"Obračunavanje sa negativnom prošlošću centralna je tema knjige", kazao je Pervanić.

Nidžara Ahmetašević je govoreći o knjizi navela da Ed Villijamy u svakoj rečenici knjige govori o tome koliko je rat apsurdan.

"Ovom knjigom nas opominje da stalno govorimo o istini. Poruka ove knjige je nemojte ratovati", navodi Ahmetašević.

Ed Vulliamy u Prijedoru 4.avgusta 2012.
Ed Vulliamy u Prijedoru 4.avgusta 2012.
Novinar i pisac Vulliamy zahvalio se svim likovima o kojima govori u svojoj novoj knjizi - bivšim logorašima iz Omarske, Trnopolja i Keraterma, od kojih su neki bili prisutni i na promociji knjge.

"Bilo bi čudno da ne pišem o onome što sam vidio ovdje. Svjestan sam da se ovaj rat nastavlja i to kroz poricanje zločina. Napisao sam knjigu jer jer vas je svijet zaboravio u ratu i jer vas je zaboravio nakon rata", kazao je Vulliamy odgovarajući na pitanje zbog čega je predmet njegovog interesovanja još uvijek Bosna i Heregovina.

Udruženje Prijedorčanki “Izvor” uspostavilo je Međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida kako bi se skrenula pažnja na doprinos pojedinaca i organizacija u borbi protiv negiranja zločina, a posebno genocida.

Ovo je prvi put da se nagrada dodjeljuje, a biće dodjeljivana svake godine istaknutim borcima protiv negiranja činjenica o genocidu i zločinima protiv čovječnosti iz čitavog svijeta.

“Sama činjenica da nekoga nagrađujemo za borbu protiv poricanja genocida, pretpostavlja da je negiranje zločina rašireno do mjere u kojoj je potrebno odati priznanje hrabrim ljudima koji mu se suprostavljaju. To je nažalost realnost u kojoj živimo u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu”, navodi Milada Hodžić, predsjednica “Izvora”.
XS
SM
MD
LG