Dostupni linkovi

Novo upozorenje na širenje autoritarizma diljem svijeta


Publikacija Nacionalne zaklade za demokraciju
Publikacija Nacionalne zaklade za demokraciju

Autor: Golnaz Esfandiari (Prevela: Ena Stevanović)

Nova knjiga upozorava na val autoritarizma diljem svijeta na čelu sa Kinom, Rusijom, Iranom, Saudijskom Arabijom i Venecuelom koje koriste sofisticirane metode kako bi ušutkale protivnike i manipulirale domaćim medijima.

U knjizi koju je 14. aprila objavila Nacionalna zaklada za demokraciju i čiji su autori ugledni znanstvenici se navodi da takozvana „Velika petorka“ sve više pokušava proširiti svoj utjecaj i izvan granica svojih država i to putem medija kao što su ruski RT, kineski CCTV i iranski Press TV na engleskom jeziku.

"Svaka od ovih država ima globalni doseg i projicira poruke koje nastoje potkopati zapadni i američki prestiž, čime oblikuju stavove prema demokraciji," stoji u knjizi pod naslovom „Autoritarizam postaje globalan: Izazov za demokraciju.“

„Ovi režimi i njihovi surogati sve više pokušavaju da se insinuiraju u demokratski politički prostor s ciljem da utječu- bilo otvoreno ili potiho- na političku dinamiku država u više svjetskih regija,“ stoji u knjizi.

Christopher Walker, ko-urednik i autor jednog od poglavlja je rekao za RSE da je trend u porastu od sredine 2000-ih, potaknut "nedostatkom povjerenja" u demokraciju.

Walker, koji je potpredsjednik navedene Zaklade je rekao da demokratske države moraju osvježiti svoje pristupe kako bi se suprotstavile trendu koji također koristi „nevladine organizacije koje kontrolira vlada“.

Christopher Walker
Christopher Walker

Ove države otvaraju vrlo značajne medijske kuće, razvijaju surogate koji djeluju kao organizacije diljem svijeta. Stoga demokracije trebaju razmišljati o ovom izazovu na mnogo jasniji način kako bi odbranile svoje vlastite vrijednosti,“ rekao je Walker.

To podrazumijeva mnogo značajniju potporu civilnom društvu, neovisnim medijima i istraživačkom novinarstvu kako bi se odbranile vrijednosti koje su ključne u mnogim organizacijama koje funkcioniraju na temelju pravila koje su se našle pod izvanrednim pritiskom,“ dodaje on.

Nevladine organizacije na meti

Na konferenciji za medije održanoj 14.aprila na kojoj je predstavljena knjiga, ko-urednik Marc Plattner koji je ujedno i osnivač i ko-urednik časopisa Journal of Democracy je rekao da je "Velika petorka" ujedinjena u "želji da zaustavi globalni napredak demokracije".

Radi se o državama koje su dovoljno velike i dovoljno bogate i u stanju su da realno nametnu svoj utjecaj na globalnoj razini,“ rekao je Plattner.

William Dobson, glavni međunarodni urednik američke radijske i medijske organizacije NPR i autor knjige „Diktatorova krivulja učenja“ je naveo neke od mjera koje se koriste za obračun sa organizacijama civilnog društva.

On je rekao da je od 2012.godine u preko 60 zemalja predloženo više od 120 zakona s ciljem obračuna sa nevladinim organizacijama.

Najopasniji i najučinkovitiji od njih su oni čiji cilj je pronaći vezu između domaćih nevladinih organizacija i međunarodnog financiranja,“ rekao je Dobson.

To je pokušaj da se, kako kaže, „napravi most koji povezuje demokracije i diktature u nastojanju da se izoliraju, marginaliziraju te u nekim slučajevima eliminiraju te nevladine organizacije".

Knjiga također ukazuje na sve veću upotrebe "zombi" izbornih promatrača kao sredstva za učvršćivanje moći, pri čemu su nominalno nezavisni promatrači izbora drugih naroda zapravo pod kontrolom centralne vlasti.

Nacionalna zaklada za demokraciju je nezavisna nevladina organizacija sa sjedištem u Washingtonu koja također dobiva sredstva od Sjedinjenih Američkih Država, ali i od privatnih fondacija.

XS
SM
MD
LG