Dostupni linkovi

Interpol: Krijumčari oružja uhapšeni u Podgorici, u pritvoru čekaju izručenje u SAD


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Grupa međunarodnih krijumčara oružja koju potražuju SAD, uhapšena je 15 i 16 decembra u Podgorici i određen im je ekstradicioni pritvor. Rukovodilac kancelarije Interpola u Podgorici Dejan Đurović je na konferenciji za medije saopštio da su uhapšeni Kristijan Vintila (44) državljan Rumunije, Virdžil Flaviou Georgesku (42) državljanina Rumunije i Masimo Romanjoli (43) državljanin Italije bivši poslanika Berluskonijeve Forza Italia.

"Crnogorska policija je koordiniranu akciju radi lišenja slobode ova tri lica sprovodila više mjeseci, u stalnoj komunikaciji sa Odsjekom za specijalne operacije DEA u Vašingtonu, Kancelarijom DEA u Rimu i Policijom Rumunije. Aktivnosti crnogorske policije su na našoj teritoriji sprovođene u saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom – Odjeljenjem za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina i Višim sudom u Podgorici" rekao je Đurović.

Uhapšeni su privedeni sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici gdje im je rješenjem određen ekstradicioni pritvor. Aktivnosti u vezi sa njihovim izručenjem SAD-u su u toku.

"Ovim licima se optužnicom Okružnog suda – Južnog distrikta NewYork stavlja na teret da su kao međunarodni krijumčari oružja stvorili kriminalnu organizaciju u cilju prodaje velike količine vojnog oružja stranoj terorističkoj organizaciji – Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), u cilju vršenja krivičnih djela ubistva na štetu američkih državljana u Kolumbiji. Vintila, Georgesku i Romanjoli su, kako im se optužnicom stavlja na teret, pokušali da prodaju vojno oružje, počevši od pištolja pa sve do raketnih bacača, licima za koja su vjerovali da su povezana sa terorističkom grupom“, rekao je Đurović.

Vintila, Georgesku i Romanjoli se, kako je naglasio, potražuju radi obezbjeđenja njihovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njih vodi zbog optužbe da su počinili krivična djela zavjera radi ubijanja službenika i zaposlenih lica SAD-a i zavjera radi obezbjeđivanja materijalne podrške ili resursa za stranu terorističku organizaciju.

Sjedinjene Američke Države čestitale su Vladi Crne Gore na hapšenju optuženih za pripremanje zavjere u cilju prodaje velike količine oružja pripadnicima terorističke organizacije Revolucionarna armija Kolumbije (FARC) kako bi ubijali američke državljane.

Američki tužilac Pret Barara i šefica američke Agencije za borbu protiv trgovine narkoticima (DEA) Mišel Leonhart objavili su danas da su međunarodni trgovci oružjem Kristijan Vintila, Masimo Romanjoli i Virgil Flaviu Georgesku uhapšeni u Podgorici, pod optužbom da su namjeravali da prodaju veliku količinu vojnog naoružanja kolumbijskoj terorističkoj organizaciji " Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia" (FARC).

"Osnovano sumnjamo da bi FARC koristio oružje za likvidaciju američkih državljana nastanjenih u Kolumbiji. Vintila, Romanjoli i Georgesku ugovarali su prodaju oružja širokog opsega, od pištolja da raketnih bacača, ljudima za koje su vjerovali da su povezani sa terorističkom grupom. Sada više neće biti u mogućnosti da učestvuju u toj nezakonitoj trgovini", izjavio je tužilac Barara.

Leonhart je kazala da beskrupulozni trgovci oružjem predstavljaju direktnu prijetnju bezbjednosti i stabilnosti SAD-a i vladavini prava.

"Jako međunarodno partnerstvo je još jednom napravilo razliku raskrinkavanjem zavjere koja bi na kraju dovela do ugrožavanja života nevinih Amerikanaca. Ništa nije važnije od sigurnosti i bezbjednosti naših građana. Na sreću, optuženi su uhapšeni i očekujemo da će se uskoro pojaviti pred američkim pravosudnim organima", navela je Leonhart.

„Hapšenjem članova grupe međunarodnih krijumčara oružja, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore pokazala je da je kredibilan partner američkih i evropskih službi u borbi protiv najtežih oblika kriminala“-saopštio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević konstatujući da je ova akcija, zajedno sa drugima koje su realizovane u prethodnom periodu, dokaz sposobnosti i odlučnosti crnogorskih institucija za sprovođenje zakona da doprinose borbi protiv organizovanog kriminala na međunarodnom nivou. „Želim da pohvalim službenike Uprave policije koji su učestvovali u ovoj akciji što su svojom profesionalnošću zavrijedili povjerenje partnerskih službi da budu dio veoma složenih operacija i time afirmišu i policijsku organizaciju i državu Crnu Goru na međunarodnom planu“, naveo je u saopštenju ministar Konjević.

XS
SM
MD
LG