Dostupni linkovi

Otvara li se konačno granični prijelaz Tržačka?


Prelaz Tržačka Raštela u izgradnji
Prelaz Tržačka Raštela u izgradnji

U Tržačkim Raštelima, pograničnoj cazinskoj mjesnoj zajednici, ovih je dana živo. Mještani s oduševljenjem i nestrpljenjem prate radove na izgradnji objekta za potrebe graničnog prijelaza sa hrvatske strane. Vjeruju kako je nakon punih dvadeset godina čekanja i bezbroj apela upućenih na sve nadležne adrese konačno došlo do pomaka u procesu otvaranja graničnog prijelaza Tržačka Raštela – Kordunski Ljeskovac.

Punih 20 godina most, na kojem je augusta 1995. godine spajanje bh. i hrvatske vojske simbolično značilo deblokadu Unsko-sanskog kantona, razdvaja ovdašnje stanovništvo i od vlastitih imanja i od cijelog svijeta. Desetine kilometara udaljeni Izačić ili Maljevac, za većinu koja bi željela obrađivati imanja predstavlja nepremostivu prepreku, što je bio povod nebrojenih apela, urgencija, zahtjeva, traženja, sa jednim ciljem: otvoriti prijelaz Tržačka Raštela - Kordunski Ljeskovac.

Paralelno sa zahtjevima za otvaranje ovog malograničnog prijelaza, uvrštenog u sve dosadašnje međudržavne sporazume između BiH i Hrvatske, općina Cazin instistirala je i na njegovoj prekategorizaciji u viši rang, čak je i tehnički opremila prijelaz – od asfaltiranja bh. dijela mosta do rješavanja neophodne infrastrukture i postavljanja kontejnera. Sve bezuspješno, do prije dva mjeseca, kada su počeli radovi na hrvatskoj strani granice, a prema postavljenoj tabli izvođača trebali bi biti završeni do 15. oktobra.

„To je velika stvar jer ćemo imati otvoreni prijelaz prema Republici Hrvatskoj, a to je prema cijelom zapadnom svijetu, Evropi i Evropskoj uniji. Znači, gradi se jedan moderan granični prijelaz sa hrvatske strane, gdje će svi s pasošima moći prelaziti, dakle neće biti malogranični prijelaz samo za mještane, nego će moći svi građani Bosne i Hercegovine ulaziti i izlaziti. Inače, ova komunikacija je pet minuta do glavne komunikacije, autoputa Zagreb-Split“, kaže Memaga Nuhanović, predsjednik mjesne zajednice Tržačka Raštela.

MZ Tržačka Raštela proteže se na pojasu od dvanaest kilometara duž granice s Hrvatskom. Osamdesetak mještana koji posjeduju imanja na drugoj strani granice nisu ih obišli pune dvije decenije, no, otvaranje prijelaza puno bi značilo i za sve ostale građane, kaže Rifat Kerenović.

„Tu imamo u samu Koranu dvadesetak tako plodne zemlje, ali je obrađivati ne može niko. Da bi obrađivao, on mora ići traktorom, mora praviti sto kilometara tamo i ovamo. Ovaj granični prijelaz u Rašteli bi nam bio skroz dobar“

„Ne bih išao četrdeset kilometara, da pređem granicu i dođem u Hrvatsku. Pa onda, u Rakovici imam doktora, moram mu ići okolo, a ovdje mi je petnaest kilometara, blizu. Jedva čekam da se to otvori", govori nam Džemal Ždralić.

„Atmosfera je odmah pozitivnija", dodaje Memaga Nuhanović, predsjednik MZ Tržačka Raštela. "Ljudi su veseli, evo, sami vidite, svakodnevno se ovdje okupljaju i gledaju njihove radove. Idu brzo, tako da očekujemo u desetom mjesecu otvorenje. Zadovoljstvo je na obje strane. Vidite da i komšije sa hrvatske strane isto dolaze. I oni su zainteresovani da se to što prije otvori“

Ono što najviše zanima bh. građane na ovom području jeste rang prijelaza Tržačka Raštela – Kordunski Ljeskovac, odnosno, da li će ostati kako je i najvljeno – malogranični, ili će biti promijenjen rang, kako traži općina Cazin. „Radimo na tome kakav će to granični prijelaz biti", kaže Ivan Del Vechio, ambasador Republike Hrvatske u BiH. "To ćemo vidjeti, ali to više nije pitanje samo Republike Hrvatske, to je pitanje politike Evropske unije. Vi znate da smo mi aplicirali na Šengen. Vidjet ćemo. Zasad se planira da to bude malogranični prijelaz. Što će biti dalje s tim, odlučit će zajednička državna komisija koja odlučuje o tim stvarima“

Ipak, izgradnja objekta sa druge strane granice vraća nadu pograničnom stanovništvu.

XS
SM
MD
LG