Dostupni linkovi

Ozvaničena suradnja Srednjobosanskog kantona i mađarske regije Tolna


Tamás Fehérvári (L) i Tahir Lendo
Tamás Fehérvári (L) i Tahir Lendo

Sporazum o suradnji između Srednjobosanskog kantona i mađarske regije Tolna potpisan je u Travniku. Najavljeno je da će to omogućiti intenzivniju suradnju dviju regija u svim oblastima, a osobito u poljoprivredi, energetici i turizmu. Mađarska delegacija obećala je pomoć Srednjobosanskom kantonu i BiH u ispunjavanju obaveza koje predstoje na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.

Bosna i Hercegovina može mnogo naučiti iz evropskog iskustva Mađarske, koja je članica Evropske unije već 12 godina, a mađarska regija Tolna spremna je pomoći Bosni i Hercegovini, kao i njenim lokalnim zajednicama na putu evropskih integracija. Rečeno je to nakon potpisivanja sporazuma o suradnji između Srednjobosanskog kantona i mađarskog kantona Tolna, čiji su predstavnici obećali pomoć pri pisanju projekata i apliciranju za sredstva iz Evropske unije.

„Želja nam je da potpisani sporazum omogući suradnju naše dvije regije u svim oblastima. Smatramo da Srednjobosanski kanton i cijela Bosna i Hercegovina treba što prije da postanu dio Evropske unije, a mi želimo pružiti pomoć, prvenstveno kada je riječ o apliciranju na projekte koje financira Evropska unija. Želimo da naša suradnja u poljoprivredi, turizmu i energetici počne već sutra, a u tome će nam pomoći i stručni timovi iz naših kantona, koji će nam dati putokaze u ovim procesima“, rekao je predsjedavajući Skupštine kantona Tolna Tamás Fehérvári.

Na putu BiH prema članstvu u Evropsku uniju, sve nivoe vlasti, pa i kantone, čeka mnogo obaveza. Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo kazao je da je Tolna treća regija u Evropskoj uniji s kojom je ovaj kanton uspostavio suradnju i da će obećana pomoć biti od velikog značaja.

„Idemo u tom pravcu da u sektoru poljoprivrede, energetike i turizma nastavimo saradnju na stručnom polju i pospješimo put razvoju i ulasku u Evropsku uniju. Možemo dosta naučiti iz njihovih iskustava od 2004. godine, a oni su spremni apsolutno da daju punu podršku i pomoć našem kantonu. Naravno, mi ćemo ići u tom pravcu i da kanton otvaramo prema Evropskoj uniji“, istakao je Lendo.

U delegaciji mađarske regije Tolna koja je posjetila Travnik bio je i gradonačelnik grada Paks Janos Süli koji je kazao da je u BiH primjetio napredak, ali da je potrebno mnogo toga učiniti, poput otvaranja radnih mjesta, za što je potrebno educirati radnike. Govoreći o evropskim izazovima koji predstoje Bosni i Hercegovini i njenim loklanim zajednicama, on je istaknuo da pisanje projekata i apliciranje za novac iz Evropske unije može stvoriti mnogo problema.

„Najvažnije je", smatra Süli, "da imate educirane ljude, stručnjake koji znaju pisati projekte, kako bi aplicirali za novac Evropske unije, što nije nimalo jednostavno. Osim toga, ti ljudi moraju znati kako utrošiti dobijeni novac, jer su procedure EU jako rigorozne. Svima najteže pada kada se novac mora vratiti Evropskoj uniji zbog toga što zadatak nije izvršen precizno. Sve to smo i mi osjetili na svojoj koži i možemo vam pružiti pomoć. Zaista od srca želimo da Bosna i Hercegovina što prije postane dio Evropske unije. Vidim da za to postoji mnogo razloga.“

XS
SM
MD
LG