Dostupni linkovi

Pozitivno o govoru predsjednice, opća osuda zviždanja


Sa inauguracije
Sa inauguracije

Analitičari i politička javnost pozitivno su primili poruke iz inauguracijskog govora izabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Naglašena je važnost Vučićeve posjete Zagrebu. Zviždanje na spomen bivšeg i uskoro bivšeg predsjednika, Mesića i Josipovića, izazvalo je jednodušnu osudu s lijeva i desna.

Analitičari i politička javnost pozitivno ocjenjuju poruke iz inauguracijskog govora nove hrvatske predsjednice. Odličan govor predsjednice i previše smutljivaca u publici – tako je jedan portal lapidarno opisao jučerašnju svečanost.

„Govor je bio vrlo korektan i u skladu sa prilikom i funkcijom koju gospođa Grabar Kitarović preuzima“, ocjenjuje politički analitičar Ivan Rimac.

„U odnosu na njene prethodne govore vidi se pad strasti koja je bila prisutna u kampanji, što je vjerojatno i normalna reakcija na preuzimanje funkcije koja je važna za sve građane Hrvatske, a ne samo za potencijalne glasače. I u tom segmentu mislim da je govor bio korektan, da je bio odmjeren i da nije odstupao od standarda koji se očekuje za predsjednika jedne države“, komentira Rimac.

„Govor izabrane predsjednice bio je jedan izbalansirani govor desnog centra“, ocijenio je u izjavi za naš radio predsjednik Srpskog narodnog vijeća, zastupnik srpske manjine i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora Milorad Pupovac. O Vučićevoj posjeti Zagrebu Pupovac kaže kako se radilo o neočekivanom koraku protiv struje.

„Protiv struje pogoršanja odnosa, protiv struje negativnih poruka koje su znale dolaziti iz Hrvatske prema Srbiji. To je dakle bio korak koji je bio rukovođen time – nećemo više čekati da se stvari dalje pogoršavaju, nego ćemo mi napraviti taj korak i time pokušati zaustaviti dalje pogoršanje. I – s te strane – to je zapravo bio mudar i odlučan potez“, smatra Pupovac.

On posebno pozdravlja što su Vučićevi razgovori sa hrvatskim partnerima bili obostrano otvoreni, čime su stvorene pretpostavke za ozbiljan razgovor o otvorenim pitanjima:

„I to je najbolji način da se dođe do nekog rješenja. Ono što ne bi bilo dobro jeste da se ponešeni dobrim dojmovima i dobrom slikom stekne dojam da je to dovoljno. Dovoljno nije, ovo je probijen led i stvorena pozitivna atmosfera, ali ako se ne bude djelovalo i nastavilo na taj način, taj led se za čas obnovi“, konstatira Pupovac.

Bilo i onih kojih nije trebalo

Foto sa inauguracije
Foto sa inauguracije

Iako je u Hrvatskoj način gledanja na sve poteze novoizabrane predsjednice u prvom redu motiviran stranački, odnosno nju se doživljava kao HDZ-ovu predsjednicu koja će kontrirati socijaldemokratskoj Vladi, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Zlatko Komadina uspio je izići iz stranačkih čizama:

„Po meni – dobar govor! Vrlo svečan, dostojanstven, dijelom i osoban. Mislim da u govoru gospođa predsjednica nije uvrijedila nikoga i svima se obratila na – rekao bih – ispravan način“, ocijenio je Komadina.

Međutim, mnogi upozoravaju da je među tisuću uzvanika bilo i onih koji se nikako ne bi trebali tamo naći - poput TV voditelja Velimira Bujanca za kojeg je sudski utvrđeno da je prostitutke plaćao kokainom, ili Tomislava Merčepa kojem se i dalje sudi za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti u Pakračkoj Poljani početkom devedesetih, a na inauguraciju je bio pozvan kao jedan od predsjednika veteranskih udruga.

Također, zviždanje nekih uzvanika na spomen bivšeg i uskoro bivšeg predsjednika Mesića i Josipovića negativno je odjeknulo i izazvalo jednoglasnu osudu.

„Ja tu moram reći da je jučerašnja manifestacija zadnje mjesto gdje se može bilo kome zviždati. Prema tome, moram reći da meni nije bilo drago to čuti. Ljudi su vjerojatno time htjeli iskazati svoj odnos prema prethodnim mandatima ta dva predsjednika“, kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Evo i komentara ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić za jednu privatnu televiziju.

„Zvučalo mi je sramotno i primitivno. Ovo ponašanje apsolutno nije primjereno i ne pokazuje poštovanje prema svojoj zemlji“, kazala je Pusić.

Izviždani bivši predsjednik Stipe Mesić o zviždačima - u svom stilu:

„Pa uvijek imate budala. Demokratsko je pravo biti budala!“

XS
SM
MD
LG