Dostupni linkovi

​O odgovornosti Kuprešanina za „razbijanje Alijine države“


Vojislav Kuprešanin na svjedočenju
Vojislav Kuprešanin na svjedočenju

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću kao zadnji ovotjedni svjedok iskaz je dao Vojislav Kuprešanin, član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, SDS-a u predratno i ratno vrijeme i jedan od ključnih lokalnih dužnosnika tzv.Autonomne regije Krajina (pobunjenog područja u Bosni i Hercegovini 1991.godine).

Ja sam Vojo Kuprešanin, živim u Banja Luci“, predstavio se na početku.

Kao svjedok obrane Kuprešanin je pokušao skinuti zapovjednu odgovornost s generala Mladića – tvrdeći da su lokalne krajinske vlasti (tzv.ARK-a) djelovale samostalno, nakon čega ga je tužiteljstvo suočilo s nizom dokaza o organiziranom izazivanju sukoba 1992.godine i preuzimanju općina – od strane centralnih vlasti bosanskih Srba.

Tužitelj Arthur Traldi osporavao je glavni iskaz Kuprešanina, suočivši ga s nizom zapisnika sa sastanaka na kojima su glavni SDS-ovci, između ostalih i svjedok – još 1991.godine planirali nasilno preuzimanje općina. Traldi je pri tom citirao i Kuprešaninove javno izrečene riječi pred rat.

Vi ste 1992.godine smatrali da je zadatak ARK bio – da se uništi „Alijina država“. Jel' tako?“, suočavao je Traldi svjedoka obrane.

Godine 1992., ja se više ne sjećam. Da sam ja rekao da se treba uništiti „Alijina država“ i da je „Regija čvrsta Bosna“ – ni to nisam komentirao. Pokažite mi neki dokument ili nešto. To su samo pretpostavke, ali ja ne znam da sam to rekao“, odgovorio je svjedok.

Nakon poricanja - pravdanje

Kuprešanin je prvo poricao svoje riječi – da je tzv. Autonomna regija Krajina osnovana i osnažena kako bi razbila „Alijinu državu“, misleći pri tom na bivšeg predsjednika Izetbegovića. No nakon dodatnih informacija tužitelja – gdje je to rekao (zapisnik 20.sjednice Skupštine Republike Srpske u Bijeljini), Kuprešanin je pružio svoje tumačenje izgovorenog.

„Govorim o – islamskoj državi. Baziranoj na 'Islamskoj deklaraciji', čiji je tvorac Alija Izetbegović. Znači, kad govorim o Alijinoj državi – onda mislim na islamsku državu i 'Islamsku deklaraciju'“, pravdao se svjedok.

Radovan Karadžić uoči plebiscita 1991.
Radovan Karadžić uoči plebiscita 1991.

Kako bi dodatno potkrijepio optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu i planu nasilnog preuzimanja vlasti u općinama na koje su SDS-ovci polagali pravo – tužitelj Traldi je suočio Kuprešanina u sudnici s riječima njegovog stranačkog šefa – Radovana Karadžića još 1991.godine.

„Mi više nemamo više nikakvih obaveza prema Ustavu BiH. Mi imamo obaveze prema Ustavu Jugoslavije – koji nama garantira pravo i na samoopredjeljenje i na samoorganiziranje naroda...Ne možeš da razjebeš čitavu Jugoslaviju, a da Bosna ostane nevina. Ne možeš nikako“, govorio je Karadžić objašnjavajući uzrok organiziranja „plebiscita srpskog naroda“.

Kuprešanin je te, kao i svoje riječi o plebiscitu iz spornog vremena – tumačio „voljom naroda“, a ne još jednim korakom u organiziranom razbijanju Bosne i Hercegovine – što je pak ustvrdio tužitelj.

Kuprešanin je inače kao svjedok obrane svjedočio prethodno u korist Karadžića, gdje je opisao kako njegov politički šef nije imao utjecaj nad generalom Mladićem. To pak na suđenju Mladiću nije spominjao u glavnom iskazu obrani.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Kuprešanina

Idući tjedan, nakon što Kuprešanin dovrši iskaz, suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavit će se novim iskazom svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG