Dostupni linkovi

O pevaču grupe ”Smak”: ”Ako umrem sada, kupite daire”


Boris Aranđelović
Boris Aranđelović

Boris Aranđelović, pevač legendarne kragujevačke rok grupe ”Smak”, preminuo je u četvrtak, u 67. godini života, nakon duge i teške bolesti u bolnici Roterdamu u Holandiji, gde je godinama živeo.

Jednog od najboljih vokala jugoslovenske rok scene publika će pamtiti po hitovima “Šumadijski bluz”, “Crna dama”, “Ulazak u harem”, “Ljudi nije fer”,“Perle”, “Bluz u parku”, “Daire” i mnogim drugim.

Boris Aranđelović, pevač kragujevačke grupe “Smak”, bio je poznat po pevanju u visokim registrima što mu je, uz osobenu boju glasa, donelo prepoznatljivost i popularnost kod publike i visoke ocene muzičkih kritičara.

Rođen je 13. oktobra 1948. u Kragujevcu, a član "Smaka" postao je 1973. godine. Poslednjih 25 godina živeo je u Holandiji, a nastupao je u obnovljenoj, originalnoj postavi “Smaka” na koncertima u “Kombank arena” 2012. i ove godine, 20. juna, na beogradskom Ušću. To je bio i poslednji koncert koji je otpevao na jednom od najvećih koncerata u karijeri.

Snimio je i dva samostalna albuma. Prvi “Iz profila” objavio je 1983. za sarajevski “Diskoton”, a drugi 2001. pod nazivom “Boris i dinosaurusi”.

Povodom smrti poznatog kragujevačkog muzičara, juče je u Domu omladine Kragujevac, u znak sećanja na velikog umetnika, otvorena “Knjigu žalosti za Borisa” u koju se upisuju prijatelji i poštovaoci njegovog muzičkog dela.

Upisivanje u Knjigu žalosti će trajatisve do Komemoracije, koja će se održati u ponedeljak, 31. avgusta, u 13 časova u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.

Vreme i mesto sahrane Borisa Aranđelovića biće naknadno saopšteni.

“Smak” je jedna od najpopularnijih rok grupa bivše Jugoslavije, koju je, u Kragujevcu 1971. godine, osnovao gitarista Radomir Mihajlović Točak sa bubnjarom Slobodanom Stojanovićem Kepom i basistom Zoranom Milanovićem.

Boris Aranđelović im se pridružio 1973. godine, kada su u postavi bili gitarista Radomir Mihajlović Točak, vokalni solista Boris Aranđelović, bubnjar Slobodan Stojanović Kepa, basista Zoran Milanović i klavijaturista Laza Ristovski.

U bogatom muzičkom opusu smak je izdao 10 albuma, među kojima su i “Crna dama”, “Stranice našeg vremena” i drugi, kao i veliki broj singlova.

XS
SM
MD
LG