Dostupni linkovi

Obama Irancima za Norouz: Istorijska prilika za nove odnose


Obama čestito Irancima praznik dolaska proljeća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Obama čestito Irancima iransku novu godinu

Američki predsjednik Barack Obama iskoristio je priliku obilježavanja velikog iranskog praznika Norouza, kojim se slavi iranska nova godina, da se obrati iranskom narodu, naročito mlađim generacijama i da im poruči da ova godina predstavlja “najbolju priliku u decenijama” da se između SAD i Irana utre put novim i drugačijim odnosima.

"Hello! Svima koji slave Norouz, širom SAD i svim drugim zemljama svijeta -Norouz Mubarak"

Čestitajući na početku obraćanja Norouz cijelom muslimanskom svijetu koji slavi dolazak proljeća, Brack Obama, se ovoga puta konkretno obratio narodu i liderima Irana, jer kako je rekao, vjeruje da dvije nacije imaju istorijsku priliku da nuklerni spor koji godinama opterećuje odnose dvije zemlje ali i Irana sa cijelim svijetom razriješe mirnim putem, iI da je to prilika koja se ne smije propustiti.

“Želim još jednom da iskoristim ovu prilku da se obratim direktno ljudima i liderima u Iranu. Kad se okupljate oko stola za Norouz, od Teherana, Širaza do Tabriza, od obale Kaspijskog mora do Persijskog zaliva: pružate ruku za blagoslov i gledate u budućnost.Ove godine imamo najbolju, decenijsku priliku da započnemo sa novim odnosima između naših država “, rekao je američki predsjednik.

Dodao je da je Iran do sada poštovao sve obaveze u sladu sa prijelaznim sporazumom postignutim krjam 2013., ali kako je naveo, predstojeći dani su kritični.

Obama kaže da postoji način da Iran uvjeri svijet da ne želi nuklerno oružje i da je to put kojim će se otvoriti velike šanse za Irance:

“Ima načina da Iran, ukoliko preduzme značajne i vjerodostojne korake uvjeri svijet da je nuklearni program namjenjen isključivo u mirnodopske svrhe. U tom kontekstu iranski lideri imaju izbor između dva puta.”

Prema riječima američkog predsjednika u pregovorima je postignut značajan napredak ali da velike prepreke i dalje stoje pred njima.Obama je naravno podsjetio da ukoliko iranski lideri ne izaberu put dogovora Iran će ostati izolovan, kao do sada i uskraćen za mnogobrojne prilike koje stoje pred ovom velikom zemljom i civilizacijom.

“Drugim riječima nuklearni sporazum bi sada otvorio vrata svjetlijoj budućnosti za vas, iranski narod, koji kao jedna od najvećih civilizacija ima tako mnogo da da svijetu.To je ono što je ulog danas, a ovakva prilika možda se neće ponovo ukazati”, kaže Obama.

Iran i šest velikih svjetskih sila (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kina i Rusija) pregovaraju o postizanju sporazuma koji bi imao istorijsku dimenziju ukoliko bude postignut.Svijet će odahnuti od strahovanja da bi Iran mogao razviti nuklearno oružje, a Iran ublažavanje sankcija koje već decenijam pritiskaju tu zemlju.

“Decenijama su naše države razdvojene nepovjerenjem i strahom.Sada sa ranim proljećem imamo šansu, šansu da postignemo napredak na dobrobit naših zamlja i svijeta u godinama koje dolaze.Sada je sve na nama, Irancima i Amerikancima, da iskoriste ovaj trenutak i šansu koja može procvjetati sa ovim novim godišniim dobom”.

Cijele ove sedmice u švajcarskoj Lozani, a prethodne u Montreu, pregovaraju visoke američke i iranske diplomate, koje predvode američki državni sekretar Jonh Kerry i iranski šev diplomatije Mohamad Džavad Zarif, i već danima u popodnevnim satima saopšte da je određeni progres napravljen u pregovorima, ali da još mnogo posla ostaje, dok se prvi rok za postizanje okvirnog sporazuma, 31. mart, približava.

Krajnji samopostavljni rok za postizanje sveobuhvatnog sporazuma je kraj juna.

Iranski ministar vanjskih poslova, Zarif, rekao je sinoć za agenciju Irna da "napredujemo veoma dobro ali da ima još posla koji treba završiti".

Agencija AFP, citira evropske diplomate koje učestvuju u razgovorima a koji kažu da su "pregovori prilično daleko" od sporazuma i koju optužuju Iran ukoliko do dogovora ne dođe.

Iran stalno ponavlja da je njihov neklearni program namijenjen isključivo za mirnodopske svrhe.

Istovremeno su SAD negirale da nacrt nuklearnog sporazuma cirkuliše između šest svjetskih sila i Irana.

"Fundamentalna pitanja okvirnog sporazuma još uvjek su dio svobuhvatnih diskusija, i ne postiji nikakav nacrt sporazuma koji cirkuliše" saopšteno je iz Stejt Dipartmenta.

XS
SM
MD
LG