Dostupni linkovi

Obama tajno pisao ajatolahu Hamneiju


Barack Obama i ajatolah Ali Hamenei
Barack Obama i ajatolah Ali Hamenei

“The Wall Street Journal” je objavio da je američki predsjednik Barack Obama tajno pisao vrhovnom lideru Irana, ajatolhu Ali Hamneiju, u oktobru na temu borbe protiv militanata Islamske države(IS) u Iraku i Siriji. U pismu je navodno naglašeno da uslov svake saradnje mora biti postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Ugledni "The Wall Street Journal" objavio je da je američkom predsjedniku Obami ovo najmanje četvrti put da piše iranskom vrhovnom lideru ajtolahu Hamneiu. Press sekretar Bijele kuće Josh Earnest, na pitanje o tajnom pismu američkog predsjednika, ovako je dogovorio novinarima:

„Nijesam u poziciji da komenatrišem privatnu korespodenciju između predsjednika i bilo kojeg svjetskog lidera. Mogu vam samo reći da je politika predsjednika i njegove administracije o Iranu poznata i ostaje nepromijenjena.“

Obama je Hamneiu pisao o mogućnosti zajedničke borbe protiv militante grupe Islamska država, ali je kako navodi list, u pismu naglašeno da bilo kakva kooperacija po tom pitanju mora biti biti povezana sa postizanjem sporazuma o iranskom nuklernom programu do 24. novembra.

To je rok za postizanje sveobuhvatnog dogovora grupe 5 +1(SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Njemačka i Kina) i Irana, i ovaj datum se poklapa sa godišnjicom djelimičnog dogovora Irana i Zapada koji je otvorio put za postizanje punog sporazuma o spornom iranskom nuklernom programu u zamjenu za ukidanje dugodišnjih sankcija Teheranu.

To je naglasio i portparol portaparol Bijele kuće Earnest, dodajući da je tokom pregovora neformalno sa Iranom razgovarano na temu IS.

Mi smo takođe tokom pregovora na marginama razmatrali u nekoliko navrata aktuelnu kampanju koja se provodi protiv ISIL-a i u koju je uz SAD uključeno još 60 država koje su dio velike koalicije."

Earnest je precizirao da SAD u borbi protiv IS neće sarađivati vojno niti dijeliti obavještajne podatke sa Teheranom.

SAD neće sarađivati vojno sa Iranom u tim naporima. Nećemo dijeliti obavještajne podatke", naveo je Earnest.

Prvi je na pisanje "The Wall Street Journala" reagovao Republikanac John Boehner, predsjedavajući Predstavničkog doma SAD, koji je rekao da ne vjeruje Irancima i na misli da ih treba uključiti u borbu protiv militanata IS.

„Slušajte, ja ne vjerujem Irancima. Ja ne mislim da njih treba uključiti u ovo, i ja se nadam da su pregovori u toku i da je riječ o ozbiljnim pregovorima, ali ja imam svoje sumnje“, rekao je Boehner.

I Iran i SAD protiv su akcija militanata IS u Siriji i Iraku, iako je Teheran kritikovao vazdušnu kamapanju kolicije koju predvode SAD protiv uporišta ISIL-a.

Iran se protivi slanju vojnika u Irak u borbi protiv militanata, no Teheran je priznao da su iranski vojni savjetnici poslani u Irak, te da Iran daje logističku podršku za borbu protiv ove militantne grupe.

Obama kasnije u petak, 7.novembra, ima sastanak sa zakonodavncima, i Republikancima i Demokratama, da bi razmotrili novi mandat od Kongresa za američku vojnu akciju protiv militanata u Siriji i Iraku.

Ovi razgovori stižu samo par dana nakon što su Republikanci, 4.novembra, preuzeli većinu od Demokrata i sada kontrolišu Senat.

Obama je rekao da će raditi sa odlazećim sastavom Kongresa "na sveobuhvatnoj procjeni i ažuriranju" administracije s ratnim ovlastima prije nego što sljedeći saziv Kongresa preuzme mandat u januaru.

Obamina administracija se do sada oslanjala na odobrenja Kongresa iz 2001. i 2002., kada je riječ o aktuelnoj kampanji protiv IS.

XS
SM
MD
LG