Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica zločina na Korićanskim stijenama


U četvrtak je na Korićanskim stijenama na Vlašiću obiježena dvadeset druga obljetnica od zločina pripadnika policije bosanskih Srba nad 200 prijedorskih Bošnjaka, koji su strijeljani i bačeni sa stijena u ponor dubok oko 300 metara. Rodbina i prijatelji za ubijene Prijedorčane bacili su na mjestu zločina dvije stotina ruža, a počast svirepo ubijenim prvi puta odali su i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Sulejman Garibović jedan je od preživjelih logoraša iz Prijedora koji je samo zahvaljujući sreći izbjegao streljački vod na Korićanskim stijenama. Kako kaže, i taj dan je vrijeme bilo kišovito i maglovito poput današnjeg. Predlaže da se zajedno obilaze stratišta u Bosni i Hercegovini:

„Mi pozivamo i predstavnika Saveza logoraša Republike Srpske Branislava Dukića i ostale kada obilježavaju neki od zvaničnih logora gdje su Srbi bili zatočeni ili bilo ko drugi da nas pozovu i mi ćemo sa njima zajedno obići takva stratišta.“

Halil Šljivar izgubio je sina Omera i stričevića na Korićanskim stijenama:

„Ne možemo vratiti prošlost. Ja njega ne mogu povratiti, ali bih svim ljudima rekao da okrenemo lice budućnosti. Da nam se više drugoj djeci ovo ne dogodi. Ničijoj. Govorimo o demokartiji - ako je demokratija onda bi u njoj svako trebao da ima pravo na život.“

Ovogodišnji organizator obljetnice stradanja Prijedorčana na Korićanskim stijenama je Savez logoraša Bosne i Hercegovine.

„Ono što je otežavajuće u svemu ovome jeste, nažalost, da porodice ubijenih još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih“, kaže predsjednik Saveza Jasmin Mešković.

Od 200 ubijenih Prijedorčana,118 je ekshumirano, a 90 identificirano i ukopano. Za ovaj teški zločni na dugogodišnje kazne zatvora na osnovu pravomoćnih presuda osuđeno je deset pripadnika srpske vojske.

  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG