Dostupni linkovi

Objavljen snimak s vođom ISIL-a


Abu Bakr al-Baghdadi obraća se svojim sljedbenicima
Abu Bakr al-Baghdadi obraća se svojim sljedbenicima

Lider organizacije ISIL (Islamska država Iraka i Levanta), koja kontroliše veliki dio Sirije i Iraka, pojavio se u subotu na objavljenom video snimku dok drži propovijed, što je rijetko, ako ne i prvo, javno poljavljivanje ekstremističkog lidera sunita.

Video je objavljen na makar dva portala koji koriste sunitski ekstremisti, ali zasad nije bilo moguće nezavisno provjeriti da li je osoba koja drži propovijed u džamiji u Iraku zaista vođa Abu Bakr al-Bagdadi, javljaju agencije.

Islamska država Iraka i Levanta je brutalnošću i obmanama zauzela veliki dio teritorije Sirije i Iraka gdje je objavila uspostavljanje Islamske države, kalifata, za čijeg je lider proglasila al-Bagdadija, tražeći od svih muslimana da mu se zakunu na vjernost.

Na snimku sa znakom medijske službe Islamske države muškarac, za kojeg se tvrdi da je Al-Bagdadi, izlaže program islamske države i filozofiju vladavine u kalifatu.

Al-Baghdadi u džamiji u Mosulu
Al-Baghdadi u džamiji u Mosulu

Obučen u crnu odoru i s turbanom na snimku polako se popeo na propovjedaonicu u džamiji u Mosulu koji je Islamska država zauzela prošlog mjeseca.

"Imenovati vođu je obaveza muslimana, obaveza koju su muslimani decenijama zanemarili", rekao je on.

Al-Bagdadi je, takođe, naglasio da mu nije namjera da postane halifa ili vođa nazivajući ove počasti "teretom".

"Ja sam vaš vođa, iako vjerovatno ima boljih od mene. Ukoliko smatrate da sam u pravu - podržite me, a ukoliko smatrate da nisam u pravu - posavjetujte me", rekao je sljedbenicima.

Irački obavještajni zvaničnik rekao je da se poslije analize vjeruje da je muškarac na snimklu Al-Bagdadi i dodao da se dolazak velikog konvoja u petak u Mosul poklopio s blokadom mreže mobilne telefonije u toj oblasti koja je počela da radi tek kada je konvoj napustio taj grad, drugi po veličini u Iraku.

XS
SM
MD
LG