Dostupni linkovi

Obračun freskopisima: SPC poslala Krivokapića u pakao


Predsjednik Socijaldemokratske partije, Skupštine Crne Gore i parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Kriivokapić oslikan je na jednoj od fresaka novosagrađenog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Na fresci je prikazano da se Krivokapić nalazi u paklu, što otvara pitanje zbog čega Srpska pravoslavna crkva stigatizuje preko freskopisa svoje političke ili ideološke protivnike?

Podgorički paroh Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić priznao je da se na jednom od zidova Hrama u Podgorici nalazi freska na kojoj je lik predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića stavljen u kontekst pakla.

Naime, jedna freska koja prikazuje pakao sadrži uz Krivokapića, likove Tita, Karla Marksa i Fridriha Engelsa koji su proglašni neprijateljima Srpske crkve.

Obrazlažući zašto je Krivokapić prikazan na fresci u negativnom kontekstu, protojerej Velibor Džomić je rekao da je Krivokapić svoje mjesto obezbjedio neuspjelim pokušajima progona Mitropolije crnogorsko-primorske.

"U likovnom smislu savremene crkvomrsce personifikuje lik čuvenog evropejca Ranka Krivokapića. Shodno zaslugama, naslikan je u okviru kompozicije pakao“, rekao je Džomić podgoričkim Vijestima.

To je bio povod da pitamo paroha Džomića da li ovim Srpska crkva preko fresaka uvodi dnevnu politiku u crkvu i zašto se preko fresaka crkva obračunava sa političkim i ideološkim protivnicima:

"Trebalo je prvo da pitate Krivokapića što se on godinama obračunava sa Crkvom. Nije to dnevna politika. To je vrijeme u kome živimo. Politika nije vrijeme i nije politika sve u životu jednog naroda ili jedne zemlje nego pored toga, pored politike, postoji i društvo", kaže Džomić.

Na pitanje da li je ta vrsta freskopisa nastavak dobro poznatog bacanja anateme i kletvi koje u politički i javni život uveo mitropolit Amfilohije, paroh Džomić odgovara:

"Tumačite kako god smatrate da treba da tumačite."

Djelo za tužbu

Mirko Đorđević
Mirko Đorđević
Slično smo pitali i jednog od najboljih poznavalaca religije u regionu, a posebno Srpske pravoslavne crkve, Mirka Đorđevića, koji najprije kaže da je potpuno uobičajeno da se ktitori oslikavaju:

"Ako se na fresci nalazi lik uvaženog mitropolita Amfilohija to je praksa koja se u crkvi sreće jer su na svim freskama rađeni likovi anđela i tako dalje, prema živim savremenicima."

Kada je riječ o činjenici da je oslikan predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić na fresci koja prikazuje pakao, Mirko Đorđević konstatuje da se radi o nedopustivoj stigmatizaciji kakva se nije sretana ni u istoriji Srpske pravoslavne crkve:

"To je nešto što se u istoriji naše crkve nije sretalo, da se živi savremenici tako stigmatizuju, žigošu i prokazuju. Tim pre što za tako nešto nema razloga jer predsednik Krivokapić, kao i svaki drugi građanin, ima pravo da bude ili ne bude vernik. To je čisto politički čin i provokacija koja, po mom mišljenju i po onome što je običaj u Crkvi, nedopustiva. Tako da ja to nazivam skandalom ako je tačno da je na fresci oslikan Krivkapić. To je već problem druge vrste i tu sledi nešto za šta ja nijesam nadležan. Tu sledi tužba", kaže Đorđević.

Istorija odnosa pokazuje, da je Krivokapić od početka devedesetih imao veoma negativan stav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koju je optuživao za širenje nacionalizma, podstrekivanja ratova na prostoru bivše jugoslavije i negiranje Crne Gore kao države.

Na drugoj strani iz SPC odgovarali su kvalifikacijama koje su govorile o Krivokapićevoj kominističkoj prošlosti, ne libeći se pri tom omalovažavanja i javnih uvreda.

Prethodnih dana novinari su pokušali da saznaju da li je i lik premijera Mila Đukanovića oslikan u Hramu hristovog vaskrsenja i u koji kontekst je stavljen. Na to pitanje protojerej Velibor Džomić nije želio da odgovori, pozivajući sve koje to interesuje da posjete hram.

Međutim Džomić je iznio niz pohvala na račun Đukanovića – o tome kako je poznato da je Vlada veliki dobrotvor crkve, da crkva cijeni Đukanovićevo dobročinstvo i drugo.

Nakon više godina loših odnosa između Đukanovića i Srpske crkve u Crnoj Gori, ti odnosi su naglo počeli da bivaju sve bolji kako je Đukanović počeo da gradi dobre odnose sa još uvjek aktuelnom vlašću u Srbiji.

U SDP-u su izrazili izuzetno žaljenje zbog činjenice da je "freskopis u novootvorenoj crkvi urađen na način koji vulgarizuje političko opredjeljenje pojedinih sveštenih lica te crkve".

"Određivanje puta u raj ili pakao živim ljudima je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim načelima hrišćanske religije", navodi se u reagovanju Krivokapićeve stranke.

Javnosti Crne Gore danas je jasnije zašto je SDP negativno karakterisala radnje pojedinih crkvenih lica iz srpske crkve u Crnoj Gori, kažu u SDP-u i zaključuju da Crna Gora treba da postane evropsko i moderno društvo, u kojem će biti manje prostora za ovakve freskopisce.
XS
SM
MD
LG