Dostupni linkovi

Obrenovčani Vladi Srbije: Šaljite pare, očajni smo


Protest Obrenovčana u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Protest Obrenovčana u Beogradu

Grupa građana iz Obrenovca zatražila je od države na protestu u Beogradu da hitno uplati novac za obnovu kuća uništenih u nedavnim katastrofalnim poplavama. Prve zvanične procene govore da je šteta od poplava u Srbiji oko od 1,5 milijardi evra.

Prvi put od katastrofalnih poplava sredinom maja građani Obrenovca okupili su se ispred zgrade Vlade Srbije kako bi se požalili na nedaće, a uprkos brojnim mukama koje im je donela prirodna nepogoda bilo ih je samo tridesetak.

Njihov predstavnik Dragan Murar rekao je da je najveći problem što još nema obećanog novca za obnovu i predao zahtev vlastima da se do 25. jula uplati po 2.000 evra za 6.000 poplavljenih kuća i stanova.

“Sve posle toga je kasno. Nama treba da počnemo da radimo svoje kuće, da kupimo građevinski materijal, da bi imali gde da dočekamo zimu. Obećana je pomoć, novca ima, to sve ne izađe više od osam miliona evra. Tražimo samo prvu pomoć, i kasnije da nam se pomogne sa građevinskim materijalom.”

U istom danu stigla je vest da je voda iz obrenovačkog vodovoda dobra za piće, ali to nije mnogo utešilo okupljene pred Nemanjinom 11 koji su se novinarima požalili da ih je do vlade došao mali broj jer nemaju pare ni za prevoz i da posle poplava u Obrenovcu nema osnovnih uslova za život.

Obrenovčani Jasmina Spasojević (50) i Saša Mirković (49) rekli su za RSE da sa poslednjom nadom iščekuju da država ispuni obećano.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
Direktan link

Obrenovčani su apel za pomoć adresirali na predsednika vlade Aleksandra Vučića, koji je trenutno u službenoj poseti Moskvi, a iz vlade im je obećano da će premijer biti upućen u njihove zahteve čim se vrati u zemlju i da će doći u Obrenovac da razgovara sa gradjanima.

Da će za obnovu trebati dosta novca govori podatak koji je iznela Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade, da je šteta od katastrofalnih poplava u Srbiji 1,5 milijardi evra. Ona je obećala da će država učiniti sve da pomogne građanima.

“Do početka jeseni, zime, ljudi koji nemaju kuće imaće kuće. Veliki broj kuća je samo delom uništen. Ali sasvim svejedno, biće novca da se to sredi. Sa svim optšinama gde je problema bilo, od Obrenovca pa na dalje, mi radimo zajedno. I zajedno ćemo stvari rešiti.”

Radom lokalnih vlasti u kriznoj situaciji Obrenovčani u protestu nisu zadovoljni pa su od vlade zatražili i hitno uvođenje privremenih mera u obrenovačkoj opštini, ali i jasno definisanje rokova za izgradnju kuća najugroženijima, izradu socijalnih karata za oslobađanje od plaćanja komunalnih usluga i narodne kuhinje za poplavljene.

Dok su oni protestovali, u Skupštini Srbije Odbor za finansije jednoglasno je usvojio vladin izveštaj o poplavama i prosledio ga parlamentu na usvajanje. Vođena je žustra polemika izmedju predstavnika vlasti i opozicije, a na tom sastanku Zoran Živković, poslanik Nove stranke, tražio je da se utvrde činjenice o poplavnoj katastrofi.

“Prvo i najvažnije pitanje je da li je mogla da se spreči katastrofa u Obrenovcu. Iz onoga što vidimo iz izveštaja Hirdometeorološkog zavoda i Srbija voda, odgovor je da. Ko je kriv? I koje su štete nastale zbog te neodgovornosti.”

Na dileme opozicije odgovorio je Zoran Babić, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke.

“Ja ne verujem u baba vange i vuvuzele. Pa da smo tako oblake mogli da prebacimo negde drugde a da u Srbiji sija sunce. Nisu ovo bile poplave koje se dešavaju jednom u sto godina. Ta količina vode koja je protutnjala Srbijom, i koja je kao najveću štetu odnela 51 ljudski život, su vode koje se javljaju jednom u hiljadu godina.”

Odgovor na pitanje ko je kriv i da li je moglo bolje posle poplava i dalje čekaju građani Obrenovca, a deo njih koji je doputovao na protest u Beograd zatražio je i da se postave precizni rokovi za obnovu obrenovačke infrastrukture kako bi se što pre nastavio normalan život.

Aleksandar Mijatović (38) i Milica Mijailović (54), kažu da država mora da pomogne jer je Obrenovac preko noći postao socijalni slučaj.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG