Dostupni linkovi

Od Kosova se traži odobrenje za formiranje tribunala


Jonathan Moore
Jonathan Moore
Na Kosovu su povećane diplomatske aktivnosti oko ubeđivanja kosovskih vlasti da odobre osnivanje tribunala ili specijalnog suda za istragu ili suđenje navodnih ratnih zlocina.

Po onome što je do sad objavljeno, američki zvaničnici tokom razgovora u Prištini, liderima na Kosovu i civilnom društvu pokušavaju objasniti važnost glasanja u Skupštini Kosova o formiranju suda koji bi, uz ostalo, trebao odlučivati o navodima iz izveštaja Dicka Martija o zločinima OVK.

Međunarodna zajednica traži od kosovskih institucija da odobre osnivanje ovog tribunala kako bi se izbegla mogućnost da o tome odluči Savet bezbednosti UN-a. Prema rečima kosovskih predstavnika, SAD nisu za tako nešto jer bi to oslabilo državnost Kosova.

Tim povodom na Kosovu boravi i direktor Odjela SAD-a za pitanja centralne i južne Evrope Jonathan Moore. Američki diplomata je tokom intervjua za kosovski javni servis, RTK, kazao da je formiranje Tribunala veoma važan proces.

“Sada se odlučuje o obliku osnivanja jednog kosovskog suda koji će raditi van Kosova i koji će se baviti pretpostavkama. Navodi u izveštaju Dika Martija su jedinstveni i ne odnose se na događaje koji su se desili tokom konflikta i zbog toga se trebaju tretirati van zemlje”, kazao je Moore.

Moore se u društvu američke ambasadorke na Kosovu, Tracey Ann Jacobson, sastao sa liderima kosovskih institucija i političkih partija, kao i sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu, te telefonom razgovarao sa predsednicom Kosova, Atifetom Jahjaga, koja se nalazi van zemlje.

Iz Predsedništva Kosova je saopšteno da su Jahjaga i Moore razgovarali o važnosti Kosova da potvrdi svoj kredibilitet kao partner međunarodne zajednice, a “putem jednog nezavisnog sudskog procesa radi okončanja jednog teškog poglavlja istorije Kosova.”

Predsednica Jahjaga je istakla da su institucije Kosova pokazale svoju spremnost za saradnju sa međunarodnim partnerima i dodala da će se ovaj proces usredsrediti na pojedince i da ne predstavlja suđenje nastojanju zemlje za oslobođenje. Ona je kazala i da je Kosovo pokazalo hrabrost i spremnost za suočavanje sa prošlošću i istakla da će Kosovo nastaviti da se angažuje na uspostavljanju reda i zakona.

Moore je sastanak sa kosovskim liderima održao iza zatvorenih vrata u Američkoj ambasadi u Prištini. Oni su, iako u reakcijama uzdržani, naglasili potrebu koordinacije politike sa međunarodnom zajednicom.

Premijer Hashim Thaçi je izjavio da je Kosovo imalo sreću što je tokom ovih 15 godina pravosudni sistem vodila međunarodna zajednica. Prvih osam godina u pravosudni sistem je bio uključen UN, a potom EULEX, podsjetio je premijer.

“Sada će biti razmenjena pisma između institucija Kosova i EU, a to će jasno staviti do znanja da Kosovo ima kapacitete da rukovodi pravosudnim sistemom u smislu izvršnog mandata, dok će uloga misije EU biti konsultativna”, kazao je kosovski premijer, ne želeći da direktno odgovori u vezi Tribunala.

“Naglašavam da je Kosovo spremno da se suoči sa svakojakim izazovima u svom pravosudnom sistemu, uz potpunu podršku međunarodne zajednice”, dodao je on.

O Tribunalu je u petak govorio i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi, koji je kazao da Skupština još nije dobila nikakav zvaničan dokument u vezi s tim.

“Sigurno da su političke grupe te koje treba da urade svoj posao, ali kao institucija tražićemo više detalja u vezi zahteva za osnivanjem suda koji će imati dva sedišta”, kazao je Krasniqi nakon sastanka sa delegacijom iz Albanije koja boravi na Kosovu.

S druge strane, predsednik Skupštine Albanije Ilir Meta naveo je da, kada se govori o poslednjem ratu na teritoriji bivše Jugoslavije, širom sveta se zna ko je počinio genocid u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj i na Kosovu.

“Što se tiče rata naroda Kosova, širom sveta se zna da narod Kosova nije nikog napao, već se širom sveta zna ko je počionio genocid u Bosni, Hratvskoj i na Kosovu”, kazao je Meta.

U toku dana, američki diplomata Moore i ambasadorka Jacobson odvojeno su se sastali i sa opozicionim liderom iz Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom. Jacobson je na Twitteru objavila da je sastanak bio produktivan i konstruktivan.
XS
SM
MD
LG