Dostupni linkovi

Nakon SP u Brazilu sve oči uprte u Rusiju


Izgradnja Luzhniki stadiona u Moskvi za potrebe Mundijala 2018, 12. juli
Izgradnja Luzhniki stadiona u Moskvi za potrebe Mundijala 2018, 12. juli

Autor: Luke Johnson (Prevela: Ena Stevanović)

Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu je završeno 13. jula na stadionu Marakana pobjedom reprezentacije Njemačke nad reprezentacijom Argentine rezultatom 1:0. Ruski predsjednik Vladimir Putin je prisustvovao finalnoj utakmici na kojoj je sjedio pored njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

Rusija je još prije četiri godine izabrana za domaćina Svjetskog prvenstva 2018. godine i tako postala prva zemlja istočne Europe koja će organizirati ovo veliko natjecanje.

Slijedi nekoliko ključnih pitanja koja se tiču slijedećeg Svjetskog prvenstva.

Gdje će se u Rusiji održavati utakmice Svjetskog prvenstva?

Utakmice će se igrati u europskom dijelu Rusije i to u jedanaest gradova: Moskvi, St. Petersburgu, Kaliningradu, Nižnjem Novgorodu, Saransku, Volgogradu, Sočiju, Jekaterinburgu, Samari i Rostovu na Donu. Dva od ukupno dvanaest stadiona se nalaze u ruskoj prijestolnici.

Neki od stadiona su već spremni kao što je stadion Fisht u Sočiju koji je izgrađen za potrebe Olimpijskih igara 2014. Međutim, većina njih će se proširivati ili graditi od početka kako bi zadovoljili Fifine standarde.

Poznati stadion Lužniki u Moskvi, koji je izgrađen 1956. godine i koji je bio glavno mjesto održavanja Ljetnih olimpijskih igara 1980. godine, bit će potpuno obnovljen uz ukupne troškove od oko 800 milijuna dolara. Samo će njegov vanjski okvir ostati netaknut.

Koliko će navijačima biti teško putovati iz jednog grada u drugi kako bi prisustvovali utakmicama?

Vitalij Mutko
Vitalij Mutko

Rusko ministar sporta Vitalij Mutko je 12. jula izjavio da će svi oni koji imaju karte za utakmice Svjetskog prvenstva moći ući u Rusiju samo sa pasošem i tako zaobići komplikovani ruski vizni režim.

Geografska udaljenost između gradova domaćina je velika. Mutko je rekao da je u planu izgradnja brzih vozova između Moskve i Kazana. Rusija je, također, obećala besplatni prevoz vozovima i autobusima tijekom Svjetskog prvenstva.

Koliko će pripreme koštati Rusiju?

Kao što je bio slučaj i sa Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju koje su na kraju koštale oko 51 milijardu dolara, troškovi organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva stalno rastu u odnosu na predviđenu sumu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je procijenio da će troškovi iznositi oko 20 milijardi dolara, što je dvostruko više nego što je Putin najavio nakon što je Rusiji dodijeljena organizacija nogometnog prvenstva 2010.godine.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu koje je kritizirano zbog troškova je koštalo oko 11 milijardi dolara, što je ništa u poređenju sa sumom koju Rusija namjerava potrošiti.

Prosječni troškovi renoviranja i izgradnje stadiona su pedeset posto viši nego u Brazilu, a cijena po sjedištu je oko 11 600 dolara, kako navode alanitičari Martin Muller i Daniel Wolfe sa Univerziteta u Cirihu.

Mnogi stadioni će u budućnosti vjerovatno biti preveliki za Rusiju, s obzirom da ruski nogomet ne privlači toliki broj navijača.

Da li se razmatralo premiještanje Svjetskog prvenstva 2018. godine na drugu lokaciju?

Da. Ruska aneksija Krima i događanja u istočnoj Ukrajini su navela dva američka senatora Dana Coatsa, republikanskog predstavnika savezne države Indiana, i Marka Kirka, republikanskog predstavnika savezne države Illinois, da pošalju dopis FIFA-i zatraživši premiještanje Svjetskog prvenstva, te zabranu učešća Rusiji na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Stephen Fry
Stephen Fry

Osim toga, peticija na internet stranici change.org - kojom se zahtijeva premiještanje Svjetskog prvenstva zbog ruskog zakona a kojim zabranjuje tzv. gay propagandu - ima više od 74 hiljade potpisnika, uključujući i britanskog glumca i borca za prava LGBT osoba Stephena Fryja.

Koliko je vjerovatno da će FIFA pomjeriti Svjetsko prvenstvo negdje drugo?

Takav scenario je vrlo malo vjerovatan. FIFA je odbila zahtjev senatora navodeći da nogometni tim nije odgovoran za postupke njihove vlade.

Kakav je stav Rusa o Svjetskom prvenstvu?

Anketa državne kompanije VTSiOM je pokazala da 54 posto Rusa ne planira pratiti Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Samo 19 posto njih je reklo da će redovno pratiti utakmice, a 22 posto Rusa je izjavilo da će pratiti utakmice ruske reprezentacije. Tri posto ispitanika nije ni znalo šta je Svjetsko nogometno prvenstvo.

Malo je podataka o Mundijalu 2018. godine, ali izgleda da Rusi - koje je citirao Univerzitet u Cirihu - nisu previše uzbuđeni.

"Nemam nikakva osjećanja prema Svjetskom prvenstvu", rekao je jedan stanovnik Sočija. "Predaleko je da bih o tome razmišljao. Samo mi je drago da koriste ono što je već izgrađeno. Više ne možemo podnijeti gradnju."

Gospođa iz St. Petersburga je kazala: "Čak i koza razumije da su stadioni samo izgovor za oligarhe i birokrate da ukradu novac."

Pravoslavni svećenik Aleksandar Šumski je prokomentirao da je nogomet "homoseksualna grozota" jer igrači nose šarene cipele.

XS
SM
MD
LG