Dostupni linkovi

Srbija Rusiji šalje DNK uzorke članova porodica poginulih radnika


Požar u fabrici, gde su poginuli radnici iz Srbije
Požar u fabrici, gde su poginuli radnici iz Srbije

DNK uzorci članova porodica šest radnika poginulih u požaru u februaru u severnom Sibiru u utorak bi trebalo da budu poslati ruskim istražiocima, izjavio je za RSE Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

To je jedan od važnih elemenata za okončanje istrage ruske strane u kojoj, tri nedelje od tragedije srpskih radnika na sibirskom poluostrvu Jamal u Rusiji, još nema nikakvih zvaničnih informacija o uzrocima njihove smrti, niti kada će njihova tela biti dopremljena porodicima stradalih.

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, kaže da se DNK materijali trenutno prikupljaju posle čega će biti hitno dostavljeni ruskom istražnom timu.

Veljko Odalović
Veljko Odalović

“Na Institutu za sudsku medicinu se uzimaju krvni uzorci od članova porodica I taj materijal, pošto mora uslovno rečeno “da odleži” odnosno bude čuvan pod određenim uslovima, će u utorak avionom biti poslat za Moskvu i predat tužiocu koji vodi postupak.”, rekao je Odalović.

Upitan kada bi mogli biti poznati konačni rezultati istrage o pogibiji radnika Odalović je odgovorio da je to stvar ruske strane.

“Imajući u vidu da se prepoznaje ko bi mogli biti naši radnici koji su poginuli onda se ta DNK analiza može relativno brzo uraditi. To je ciljana analiza i to će biti vrlo brzo. Ne mogu tvrditi kada jer je to sada njihova stvar.”, rekao je Odalović.

Tek po zvaničnoj potvrdi identiteta žrtava požara, zasnovanih na DNK analizi, biće moguće organizovati dopremanje njihovih tela u Srbiju, što više od 20 dana iščekuju njihove porodice.

Čim se za to stvore uslovi, nadležni su spremni hitro da reaguju, uverava Veljko Odalović.

“Naša ambasada je apsolutno spremna za to da izradi sva prateća dokumenta i organizuje transport. Naš kontakt sa porodicama stradalih je u ovoj fazi bio uspostavljen zbog uzimanja krvnih uzoraka. Ostalo će biti u onom trenutku kada budemo dobili potvrdu identiteta. Tek tada možemo sa njima da vidimo šta još eventualno možemo da im pomognemo. Mislim da će im najveća pomoć biti upravo u dosta komplikovanoj proceduri kada su u pitanju ovakva dešavanja i smrtni slučajevi koji se dogode u inostranstvu.”, kaže Odalović za RSE.

Stradali radnici su u Rusiji na radu boravili posredstvom kompanije “Beo metalstroj”. Protiv odgovornih lica u tom preduzeću inspekcija Ministarstva za rad je, posle pogibije radnika, podnela dve prekršajne prijave.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG