Dostupni linkovi

Odavno upozoravano na minuse crnogorskog zdravstva


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dok nadležni istražuju kako je došlo do infekcije u porodilištu u Bijelom Polju, na sjeveru Crne Gore, javnost se s pravom pita kako je moguće da u XXI stoljeću, uslijed nemara i nehigijene, stradaju novorođenčad, te da li će itko zbog toga krivično odgovarati.

Ministar zdravlja podnio je ostavku, a iz moralnih razloga povukao se i direktor bjelopoljske bolnice, dok su nekoliko načelnika i glavna medicinska sestra smijenjeni. No, ostavke nisu garancija da se nešto slično ne bi moglo ponovo dogoditi.

Upozorenja da su uslovi u porodilištima u Crnoj Gori na nezadovoljavajućem nivou, stizala su mnogo ranije i to sa važnih adresa, kao što je UNICEF, čiji stručnjaci su u izvještaju o stanju u crnogorskim porodilištima još prije dvije godine upozoravali na nemar, nehigijenu, ali i na druge nedostatke.

Onda je javnost saznala i za podatak da je polovinom septembra prilikom kontrole ispravnosti inkubatora na Neonatologiji i Ginekologiji u Bijelom Polju, izolovana bakterija stafilokoka.

"Tvrdili su da je od mene dobila infekciju, međutim ja sam izvadila sve svoje nalaze i svi su bili u redu", kaže majka jedne od inficiranih beba.

Ove glas evidentno niko nije shvatao ozbiljno, dok se nije dogodila tragedija, odnosno infekcija a potom i smrt jedne od pet beba. Tužilaštvo je onda pokrenulo istragu a institucije počele da prebacuju odgovornost sa jedne na drugu.

Direktor bolnice, Tomislav Jeremić, podnio je ostavku iz, kako je naveo, moralnih razloga, a smijenjeni su načelnici spornih odjeljenja i glavna medicinska sestra.

Ostavku je nakon nekoliko dana podnio i ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Miodrag Radunović
Miodrag Radunović

"Bebe nažalost umiru i u najrazvijenijim zemljama vrhunske ljekarske prakse i razvijene demokratije. Ali se u takvim društvima ne može desiti da se to dogodi zato što je zakazao dio sistema. I to mora da bude naša pouka: Ovo se događa tamo gdje nije stvoren sistem u kojem ovako nešto ne bi bilo moguće. I zato podnosim ostavku", naveo je Radunović u svojoj odluci u Dnevniku državne televizije.

UNICEF je još 2012. u izvještaju "Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori" naglasio da se najdjelotvornija tehnologija za sprečavanje infekcija kod novorođenčadi, pranje ruku, ne primijenjuje i ne koristi u većini porodilišta u Crnoj Gori.

Za dugogodišnju ljekarku i poslanicu vladajuće DPS, Ljubicu Bebu Džaković, nema dileme da su nehigijena i nemar u crnogorskim porodilištima doveli do ove tragedije.

"To nije pitanje nedovoljnog novca ili nešto drugo, to je jednostavno nehigijena i nemar ljudi. Ništa drugo nije u pitanju, nikakav nedostatak lijekova i slično. Ja mislim da je to među prvim problemima, ne samo zdravstva, nego i društva. To su te navike našeg naroda koje su Bože me sačuvaj. Ja sam zbog toga uvijek pisala i kritikovala porodilište još odavno", kaže Džaković.

Građani o zdravstvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Nisu samo uslovi u porodilištima razlog za hitnu akciju i zabrinutost. Bili smo svjedoci informacija o potencijalnom pokušaju tajnog sahranjivanja preminule bebe, medijskom prepucavanju čelnika institucija i prebacivanju odgovornosti o tome ko je koga trebalo da informiše o zarazi.

Kakva se svim ovim događajima šalje poruka javnosti?

"Prosto je za nepovjerovati da se u zdravstvenom sistemu Crne Gore, u XXI vijeku, dešavaju se stvari za koje smo mislili da su davno iza nas. Poruka uopšte nije ohrabrujuća", zaključuje doktor Halil Duković, člana Odbora za zdravstvo.

XS
SM
MD
LG