Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev bolesnog Hadžića za puštanjem


Goran Hadžić
Goran Hadžić

Raspravno vijeća Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju protiv premijera tzv.SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića odbilo je zahtjev optuženog da ga se pusti iz haškog pritvora kako bi mogao započeti s liječenjem tumora mozga u Srbiji.

Zaključivši da su uvjeti u pritvoru UN-a dovoljno kompatibilni s potrebama Hadžićevog trenutnog liječenja, Raspravno vijeće ne nalazi da je težina koristi (puštanja) takva da stvara odgovarajući humanitarni osnov za privremeno puštanje u trenutnim okolnostima ovog slučaja.“, stoji u odbijenici Hadžićevog zahtjeva.

Podsjetimo, nedavno je na temelju „humanitarnih razloga“ iz pritvora pušten vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj, koji boluje od karcinoma, no on se za razliku od Hadžića dobrovoljno predao sudu.

Suci su naime uzeli u obzir da je Hadžić zadnji u nizu uhićenih haških bjegunaca, ali i naglasili kako će nastaviti motriti i procjenjivati Hadžićevu zdravstvenu situaciju u pritvorskoj jedinici gdje predviđaju da će nastaviti primati i drugu fazu odgovarajuće terapije.

Liječnici istaknuti stručnjaci

Naime na Haškom sudu (ICTY) je prethodno održana dvodnevna rasprava gdje su suci saslušali liječnike koji su im dali ocjenu zdravstvenog stanja, mogućnosti liječenja i moguće rizike.

„Unatoče predviđanjima da je Hadžiću ostalo još između 12 i 24 mjeseca života Dr.Cras je naglasio teškoće u odgovoru na pitanje u vezi životnog očekivanja, ukazujući da neke prognoze idu u korist Hadžića, dok neke ne.“, konstatirano je u odbijenici puštanja.

Suci su primijetili i da optuženi za sada nema većih posljedica bolesti kao i da su mjere u pritvoru poduzete kako bi mu se olakšalo bolovanje i zdravstvena skrb stručnjaka koji su ocijenjeni kao vrhunski za neuro - onkologiju.

Hadžiću je suđenje po zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv hrvatskog stanovništva na pobunjenom području Hrvatske (1991-1993) – počelo 2012.godine, a 2015.godine trebalo je krenuti u završnu fazu izvođenja svjedoka obrane, nakon što je tužiteljstvo prethodno dovršilo svoj slučaj.

Nastavak zadnjeg haškog suđenja za sada je i dalje neizvjestan.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG