Dostupni linkovi

Odlazak Živice Tucića: Redak dar uravnoteženosti


Živica Tucić
Živica Tucić

Živica Tucić, publicista, poznavalac verskih tema i analitičar zbivanja u crkvama u Srbiji i svetu preminuo je u subotu u Beogradu. Više od 30 godina bavio se diplomatijom, pisanjem u crkvenim i drugim medijima, radio kao urednik, novinar i analitičar, držao predavanja i tribine o religijskim temama.

Uravnoteženost i odsustvo bilo kakve subjektivnosti, prve su asocijacije na Živicu Tucića, koje je govoreći o njemu istakao protođakon Ljubomir Ranković.

Njegovim odlaskom javnost je, kaže Ranković, posle Mirka Đorđevića ostala bez još jednog izuzetnog tumača religijskih fenomena.

Bio je dostojan svakog poštovanja i divljenja budući da se bavio pitanjima i fenomenima svih religija i konfesija. Može se reći da je zadužio ceo taj religijski korpus. Imao je osećaj za uravnoteženost u sudovima, potpunu izbalansiranost. Krasilo ga je odsustvo svake subjektivnosti i u njemu nije bilo ostrašćenosti. Čak i ako se pojavi neki događaj koji zbilja uzmenirava i iritira čoveka, on je umeo to izuzetno dobro da definiše. Da razume i aktere događaja da što bi se reklo, spusti loptu, i to objasni na način da nikoga ne iritira. Prosto, da tako kažem, ugasi vulkan. On je imao jedan izuzetan dar za to, jedan božji dar koji je posedovao, koga danas dramatično manjka ljudima i poslenicima javne reči”, kaže protođakon Ljubiša Ranković.

Tucić, koga je krasila spremnost da uvek otvoreno govori o verskim temama, argumentovano kritikuje crkvene zvaničnike i razjašnjava nejasnoće bio je osnivač Fondacije Jelisaveta Fjodorovna i Verske informativne agencija, koja je godinama izvor informacija o značajnim događajima u svim konfesijama.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG