Dostupni linkovi

Odlazeći komandat KFOR-a: Kosovo nije teroristička zemlja


Salvatore Farina
Salvatore Farina

Odlazeći komadant KFOR-a, major general Salvatore Farina, je na svojoj poslednjoj pres konferenciji u Prištini kazao da je ubistvo srpskog žandarma duž granične linije između Kosova i Srbije kriminalno delo i tužan događaj, do kojeg je došlo zbog bespravnog prelaska granične linije.

On je pozitivno ocenio saradnju sa Vojskom Srbije, navodeći da postoje zajedničke patrole.

Sat vremena nakon ubistva srpskog žandrma general Farina je, kako kaže, razgovarao sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem, i dogovorio da se smire tenzije i da se poveća broj jednovremenih patrola, što je i učinjeno.

"Trostruko smo povećali broj jednovremenih patrola u reonima koji mislimo da su interesantni po bezbednost. Ali, nije ovo samo vojno pitanje. Bespravna seča šume i ovakve aktivnosti koje dovode u rizik mnoge živote i koje navode mnoge ljude da izvode kriminalne aktivnosti duž administrativne linije, je nešto što se dešava nekoliko metara ili kilometara duž administrativne linije. Ovo je policijsko pitanje, ovo je pitanje za unutrašnju bezbdnost. Mislim da je i policija pojačala svoje aktivnosti kako bi sprečila ovakve događaje...Problem je kada neko od građana, koji nije običan građanin već kriminalac, nosi bespravno oružje i otvara vatru, ulazi u centralnu Srbiju i puca na snage tamo. Normalno da te snage moraju da odgovore u samoodbrani“, ocenio je Farina.

Major general Salvatore Farina, je odgovarajući na pitanja novinara kazao je da strani borci u Siriji i ISIS-u nije samo fenomen prisutan na Kosovu, već oni dolaze i iz drugih zapadnih zemalja. Ovo je zajednički problem demokratskih, razvijeni zemalja, naveo je on.

On je nedavno hapšnje optuženih za učešće u terorističkim organizacijama ocenio dobrim signalom iz dva razloga - dobra volja kosovskog rukovodstva tj. predsednice, ministra unutrašnjih poslova i direktora policije da se suoče sa ovim problemom, te operativni plan kosovske policije koji je omogućio hapšenje ovako velikog broja ljudi.

"Ne verujem da je ovo pretnja za ubuduće, tako da ne možemo da smatramo da je Kosovo teroristička zemlja. Ali, kao svaka savremena, demokratska zemlja, moramo biti sigurni da ne dolazi do razvoja nasilja unutar porodice, unutar zajednice. Treba osuditi nasilje, treba osuditi terorizam. Ovo je dobro za buduće, moderno Kosovo, ali ovo je i do građana. Oni moraju sarađivati sa institucijama. I svi moraju reći da je ovo opasno za nas, opasno po region i opasno po ceo region“, prokomentarisao je Ferina.

Na Kosovu je trenutno 5,500 vojnika KFOR-a, a dalje smanjenje zavisi će od stranja na terenu.

Novi komandant KFOR-a će biti general-major Francesco Figuliuolo, takođe iz Italije. Ceremonija primopredaje dužnosti biće obavljena u sredu, 3. septembra u Glavnom štabu KFOR-a.

XS
SM
MD
LG