Dostupni linkovi

Odluka Ustavnog suda Kosova i kako Beograd dezinformiše javnost


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Srpski zvaničnici i gotovo svi naslovi u dnevnoj štampi javljaju da je Ustavni sud Kosova suspendovao Sporazum o Zajednici srpskih opština. Namerno su izostavili odrednicu da je ta suspenzija privremena – do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Kosova.

Reakcije zvaničnika Srbije veoma su dramatične i gotovo da ostavljaju utisak političke mobilizacije javnosti. Iako rezigniran, najmanje rečit povodom te teme bio je zapravo premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Po povratku sa investicione konferencije u Srebrenici Vučić je održao konfereniciju za medije na kojoj je dominirala tema povećanja plata i penzija. O odluci Ustavnog suda Kosova o privremenoj suspenziji Sporazuma o Zajednici srpskih opština rekao je tek par rečenica i to nakon što je od novinara zamoljen za komentar.

“Ja ne volim da koristim teške reči i neću to ni danas. Mi smo za dijalog uvek spremni, a ako smem da kažem, umoran sam od ubrzane proizvodnje negativnih događaja u Prištini, a i umoran sam od nečijeg ćutanja. To je sve što mogu u ovom trenutku da kažem.”

Drugi srpski zvaničnici dramatično su reagovali na privremenu odluku Ustavnog suda Kosova. Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da ona obesmišljava briselski dijalog i da pokazuje da se Priština ruga međunarodnoj zajednici:

"Odluka kosovskog Ustavnog suda da suspenduje sporazum o formiranju ZSO je nezabeležen slučaj ‎izigravanja dogovora postignutih u prisustvu Evropske unije u Briselu i velika pretnja regionalnoj stabilnosti. Suština Briselskog sporazuma jeste formiranje ZSO i ovaj potez Prištine predstavlja veliki udarac na dijalog u Briselu”, naveo je Dačić u pisanom saoštenju i ocenio da su na potezu EU i Sjedinjene Američke Države, “jer da je Srbija suspendovala neki sporazum, već bi se oglasili sa najoštrijim osudama", rekao je Dačić.

Poslednja odluka Ustavnog suda Kosova, izjavio je Marko Đurić, šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, dokaz je da Priština nikada nije ni imala nameru da sprovodi Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Marko Đurić, foto: Vladimir Lukić
Marko Đurić, foto: Vladimir Lukić

“Srbija je ogorčena zbog činjenice da je Priština napustila Briselski sporazum na taj način što javno odbija da sprovede Sporazum o Zajednici srpskih opština i najnovina odluka Ustavnog suda Kosova pokazuje da nažalost Priština nikada nije ni imala nameru da sprovodi Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Dakle, pre samo nekoliko dana najviši zvaničnici privremenih institucija u Prištini tvrdili su da podnose ovaj predlog za ocenu ustavnosti zato da bi olakšali sprovođenje Briselskog sporazuma, ali već nakon jučerašnje odluke postaje jasno da su oni tu inicijativu u startu i podneli zbog toga da Sporazum o Zajednici srpskih opština nikada ne bi bio sproveden. I moram da kažem, nažalost, pokazuje se koliko je pre nekoliko dana i premijer Vučić bio u pravu kada je u razgovoru sa zvančinicima Evropske unije ovde u Beogradu njima najdirektnije i najneposrednije ukazao na to da Priština upravo iz tog razloga podnosi ovu inicijativu Ustavnom sudu, da nema nijednog drugog razloga, a naročito ne bilo kakvog utemeljenja u Briselskom sporazumu da se ovakva jedna odluka donese”, rekao je Đurić.

Na drugoj strani, Ulrike Lunaček, poslanica i potpredsednica Evropskog parlamenta, izjavila je u Prištini da najpre treba sačekati odluku Ustavnog suda, a ako bude nužno treba čuti i Venecijansku komisiju. Iznela je, kako javlja Amra Zejneli, i neke svoje stavove o delovima Sporazuma.

“Hajde prvo da vidimo kakva će biti odluka Ustavnog suda, pa onda, ako bude trebalo, o toj odluci možemo da zatražimo mišljenje Venecijanske komisije, čiji je Kosovo od prošle godine član. Mi u Evropskom parlamentu veoma često uzimamo u obzir stavove Venecijanske komisije o raznim pitanjima u mnogim zemljama, ali odluka Ustavnog suda je prva stvar koju moramo da sačekamo. U slučaju da taj sud zaključi da u Sporazumu nije sve u skladu sa Ustavom Kosova, taj deo Sporazuma morao bi da se promeni. Jedan deo Sporazuma ja takođe smatram problematičnim, na primer, onaj koji forsira samo etnički princip, pa određuje da na pojedinim pozicijama mogu biti samo Srbi. Mislim da u zemlji koja treba da bude multietnička to ne bi trebalo na taj način uređivati“, ocenila je Ulrike Lunaček.

Iako se iz medija i reakcija srpskih političara može steći utisak da je Ustavni sud Kosova doneo konačnu odluku i suspendovao Sporazum o zajednici srpskih opština, taj sud to nije učinio. Samo je na zahtev kosovske predsednice Atifete Jahjage privremeno suspendovao briselski dokument dok ne donese konačnu odluku, a ona bi prema kosovskom zakonu morala biti doneta do 31. decembra ove godine.

Sporazum o ZSO je međunarodni ugovor, u skladu je sa duhom i slovom Ustava Kosova, koji počiva na Ahtisarijevom planu, pa zato Beograd ne treba da strahuje da će Ustavni sud suspendovati Sporazum ili da će kasniti njegova primena. Tim pre srpski političari ne treba od ovoga da strahuju jer se od njih očekuje da do 25. decembra sačine Statut ZSO, objašnjava za RSE Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose:

„Ustavni sud Kosova bi u krajnjem roku do 1. januara, odnosno, 31. decembra morao da donese konačnu odluku. To predviđa Zakon o Ustavnom sudu Kosova. Uz to, u Sporazumu piše da će se statut Zajednice srpskih opština predstaviti do 25. decembra. Dakle, radi se o nekih 5-6 dana, prema tome nema razloga za strah Beograda od usporavanja procesa. Sve u svemu, mislim i, koliko ja znam, ovaj potez predsednice Jahjage bio je koordiniran i sa Vladom Kosova i sa međunarodnom zajednicom, a osnovna ideja je bila da se stvore normalne okolnosti u parlamentu Kosova“, objašnjava Janjić i ističe da Beograd nema nikakvog razloga za strah:

„Ono što mnogi u Beogradu ne razumeju jeste da je za Kosovo sporazum iz 2013, gde se spominje ZSO, i Sporazum o ZSO ima snagu međunarodnog ugovora. Tako ga tretira i Ustavni sud Kosova. Ko god je pročitao kosovski ustav i članove na koje se poziva predsednica Jahjaga, jasno mu je da će konačni odgovor Ustavnog suda Kosova biti da je to međunarodni ugovor koji obavezuje Kosovo, čak i da je u suprotnosti sa Ustavom - a nije – jer je u skladu sa principima o slobodama i pravima zajednica, a u skladu je i sa duhom Ustava jer taj duh je u stvari Ahtisarijev plan“, navodi Janjić.

On objašnjava da ne vidi politički razlog za ovakvu političku mobilizaciju, da ona Beogradu nije od velike političke koristi, a što je još važnije, ne vidi šta se želi postići osim stvaranja utiska da je Sporazum o ZSO ugoržen. To je, naglašava, vrlo opasno upravo za srpsku stranu jer je u suštini Sporazum o ZSO najveće dostignuće beogradskog pregovaračkog tima i najveća garancija za kosovske Srbe.

XS
SM
MD
LG