Dostupni linkovi

Održan festival „Glas anđela“ posvećen Tijani Jurić


Detalj sa festivala
Detalj sa festivala

U organizaciji Fondacije Tijane Jurić i Kulturno-umetničkog društva “Vidovdansko kolo” iz naselja Svetozar Miletić kod Sombora, u subotu je održan prvi festival etno muzike pod nazivom „Glas anđela“, posvećen nesrećno nastradaloj devojčici iz Bajmoka.

Tijana Jurić se kao učenica Muzičke škole u Subotici bavila ovom vrstom muzike, a na festivalu su pesme koje je volela i sama rado pevala izvodili njeni vršnjaci, koji su prethodno prošli audiciju žirija festivala.

„Ovo je za nas način da sačuvamo uspomenu na Tijanu, na ono što je ona bila, ali i opomena da se takva tragedija nikada više i nikome ne desi“, kaže Igor Jurić, Tijanin otac.

„Sve što želim je da se jedna devojčica ne zaboravi, da jedno gnusno ubistvo nikada ne bude zaboravljeno i da se ništa slično više nikad ne dogodi... Moja Tijana je pevala etno muziku, i želala je da je peva u nekoj budućnosti, a znam i da je isto tako želela da učestvuje na ovakvim festivalima. I to je bio takođe motiv da organizujemo ovu manifestaciju. Iskreno se nadam da će festival trajati mnogo godina, i siguran sam da će svake godine biti sve bolji“, rekao je Igor Tijanin otac.


Među publikom su bili Tijanini drugovi iz razreda, ali i više mladih policajaca, koji su manifestaciju propratili u „stavu mirno“, odajući počast tragično preminuloj devojčici. Takođe, kako je i najavio, festivalu je prisustvovao i ministar policije Nebojša Stefanović.

Etno festival je, inače, jedna od više aktivnosti i manifestacija koje je pokrenula Fondacija Tijane Jurić, čiji su osnovni ciljevi humanitarni rad, ali pre svega suprotstavljanje nasilju nad mladima i decom.

Veliko interesovanje

Veliko interesovanje

Na audiciju se prijavio veliki broj talentovanih mladih 15 i 16- godišnjaka ,a žiri je odabrao deset za nastup na festivalu - Subotičanke Katarinu Novaković (16 godina), Ines Bajić (15) i Violetu Radić (16), Nemanju Hariša (16) iz Sente, Jovanu Kovačević (15), iz Beočina, Dejanu Vuletić (14), iz Svetozar Miletića, Nikolinu Karabatić (15), iz Stanišića, Danijelu Karišik (16) iz Aleksa Šantića i Maju Zrnić (15), iz Bačkog Brestovca i najmlađu ali i jednu od najboljih Milicu Stojanović (13) iz Niša. Pobednik festival je Katarinu Novaković iz Subotice.

Specijalni gost bila je pevačica Jelena Tomašević, čije je pesme Tijana posebno volela i sama ih rado pevala.

Sa tom idejom pokrenuti su kursevisamoodbrane u Subotici i Novom Sadu, u Briselu je uspostavljen kontakt sa predstavnicima organizacije "Child focus" iz Belgije radi uvođenja sistema alarmiranja javnosti u slučaju nestanka dece tzv. "amber alert", a najavljene su i tribine sa MUP-om o problemu trgovine ljudima, kao i edukacija dece na temu sajber kriminala. Istovremeno se organizuju humanitarne akcije za pomoć bolesnoj deci.

Posebno značajne aktivnosti Fondacije Tijane Jurić odnose se na izmenu člana 72. Zakona o policiji, poznate pod imenom Tijanin zakon, prema kome bi se u potragu za nestalim detetom krenulo odmah nakon prijave njegovog nestanka, a ne kako aktuelni zakonski akt predviđa, 24 ili 48 časova.

Porodica Tijane Jurić, ali i prijatelji i školski drugovi koji su uključeni u ove projekte, na ovaj način, kako kažu, bore se protiv tuge sa kojim su se susreli.

XS
SM
MD
LG