Dostupni linkovi

Odustajanje od Južnog toka: Ogromna šteta za Srbiju


Mapa Južnog toka
Mapa Južnog toka

Hoće li javnost Srbije saznati kolike su štete zbog odustajanja od gasovoda Južni tok i hoće li odgovarati oni koji su sačinili, kako tvrde nadležni, štetan energetski paket sporazuma sa Rusijom sačinjen pre sedam godina?

Srbija je do sada uložila 30 miliona evra u pripremne radove ali štete mogu biti višestruke, kažu stručnjaci. Srbija je, na primer, na račun gradnje Južnog toka prodala Rusima ispod cene NIS i dogovorila nisku rudnu rentu. Ovaj posao, koji se smatra višestruko štetnim po Srbiju, već mesecima “češlja” MUP . Milan Ćulibrk, urednik nedeljnika NIN kaže za RSE da je teško u ovom trenutku proceniti visinu ukupne štete od odustajanja gradnje Južnog toka:

“Ako računamo i potencijalnu korist koju je Srbiji taj gasovod mogao da donese, a navodno se računalo na 200 miliona godišnje vrednosti tranzitske takse, plus 450 miliona evra posla za srpske građevinske firme, onda je šteta ogromna. Šteta bi mogla da bude još veća da je gasovod počeo da se gradi i onda zaustavljen, jer bi to bio uzaludan posao. Računa se da je do sada potrošeno 30 miliona evra. Šteta može da bude i niska cena po kojoj je prodat NIS, jer je prodaja ovog preduzeća bila ugovorena kao deo energetskog paketa koji je podrazumevao izgradnju Južnog toka. Da nije bilo Južnog toka, cena NIS-a bi verovatno bila veća ili bi bio prodat na medjunarodnom tenderu, a ne direktnom pogodbom Rusima. Tako da bi sve to trebalo sabrati i onda bi dobili konačnu cifru kolika je ukupna šteta. Ona je u svakom slučaju ogromna.”

RSE: Bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović je rekla da Srbija ne može da traži odštetu od Rusije, jer to nije predvidjeno sporazumom.

Ćulibrk: Ja sam se toga plašio još u vreme sklapanja tog sporazuma, pre sedam godina. Suština je da se ruska strana očigledno dobro zaštitila, da nije predvidjena mogućnost raskida ugovora zbog treće strane. Tadašnji pregovarači su bili i tadašnji predsednik Vojislav Koštunica i kasniji predsednik Boris Tadić i svi ministri, svi su oni u tome učestvovali.

RSE: Prema nekim izjavama nadležnih ni privatizacija NIS-a se ne može dovesti u pitanje iako je bila u istom paketu sa izgradnjom Južnog toka?

Ćulibrk: I tu se ruska strana obezbedila. Problem je zašto se srpska strana nije obezbedila, zašto nije insistirala na mnogo boljim uslovima tog ugovora. Uz to je obaveza srpske strane da ne diže rudnu rentu, ta renta je u regionu mnogo veća, sedam puta veća nego u Srbiji... Mi Rusiji samo možemo da skinemo kapu jer su ispregovarali za sebe fenomenalno, a srpska strana je napravila loš ugovor i sada ćemo svi zajedno da snosimo posledice takvog aranžmana.

Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja kaže da ne veruje da je moguće u ovom trenutku sagledati kompletne posledice otkazivanja gradnje Južnog toka, odnosno odustajanja od dela rusko -srpskog energetskog sporazuma.

“Ali za početak, ono što je realno, što nije u sferi pretpostavke i na šta javnost ima pravo da zna, jeste šta je do sada potrošeno. Koliko je to državnih novaca i resursa stavljeno u funkciju realizacije tog projekta.”

Šabić podseća da je prošlo dve godine kako su novinari tražili informacije o tom gasnom projektu, i da je on kao poverenik naložio da se te informacije učine dostupnim, medjutim Srbijagas to nije učinio. Kasnije ni Vlada Srbije nije ispunila zahtev poverenika da objavi te informacije.

“Dakle, obaveza vlasti je da gradjanima Srbije da informacije o realnim dosadašnjim rashodima u novcu i imovini a zatim i, koliko je moguće, procenu štete”, ponavlja Šabić.

Niko od nadležnih ne spori da su štete velike.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić: ”Mi ne smemo da ostanemo bez energenata za zimu, toliko nam Rusija duguje. Zato što i mi mnogo trpimo zbog Rusije.”

Premijer Aleksandar Vučić: “Plaćamo cenu velikih”.

Ministar energetike Aleksandar Antić: ”Sve štete koje su vezane za dosadašnje investicije u projekat su marginalne u odnosu na mogućnost gubitka investicije od 2,1 milijarde evra, u odnosu na to da naše firme treba da izvedu građevinske radove u iznosu od 500 miliona evra.”

Bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je imala rezerve kada se radi o uslovima pod kojima je ugovoren ovaj projekat, zbog čega je dobila drugi sektor u rekonstruisanoj vladi, kaže da Srbija ne može da traži odštetu:

“Ako se pročita sporazum, shvatiće da ništa slično srpska strana nije predvidela kada je pregovarala.”

Domaće agencije prenose i informaciju iz Kremlja, izjavu portparola Dmitrija Peskova moskovskom Komersantu da posle objavljivanja o obustavljanju projekta Južni tok, slede procedure kako bi medjudržavni sporazumi o izgradnji tog gasovoda prestali da važe. List navodi da Rusiji sada predstoji "dug proces anuliranja sporazuma o Južnom toku i rešavanja mogućih finansijskih trebovanja". Ruski pravnici navode da se kazne za izlazak ili poništavanje medjuvladinih sporazuma ne predvidjaju, a da se procedura reguliše samim dokumentom.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da će Rusija ispuniti sve obaveze koje na energetskom planu ima prema Srbiji za ovu godinu, a i u budućnosti ali uz “odgovorajuche ugovore”.

Na pitanja o eventualnim kompenzacijama zbog obustave Južnog toka, podsetio na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da se oštećeni ovakvom odlukom “obrate EU”.

XS
SM
MD
LG