Dostupni linkovi

Napadi na džihadiste u Iraku i Siriji


Fabrika pogođena u vazdušnim napadima međunarodnih snaga na položaje militanata Islamske države u Siriji, septembar 2014.
Fabrika pogođena u vazdušnim napadima međunarodnih snaga na položaje militanata Islamske države u Siriji, septembar 2014.

Džihadisti Islamske države došli su do samog ruba Aina al-Araba, koji je poznatiji kao Kobane, gde su u toku oštre borbe sa kurdskom vojskom – pešmergama. U slučaju pada ovog grada, džihadisti bi preuzeli kontrolu nad čitavim severom Sirije, duž granice sa Turskom, a u samom centru grada raščišćavaju se ruševine nakon što su u toj zoni prvi put pale rakete militanata.

Borbe su izazvale masovni egzodus stanovništva - najmanje 160.000 osoba prešlo je granicu da bi se sklonilo u Turskoj.

Istovremeno Turska raspoređuje tenkove i oklopne transportere da bi ojačala granicu prema Siriji, a vlada razmatra mogućnost da uputi u parlament zahtev da odobri vojnu akciju protiv pripadnika Islamske države.

Kurdske snage napale su džihadiste u Rabiji, gradu na sirijskoj granici -

tako da se borbe vode u centru grada, prenela je agencija AFP, dok pešmerga vojska, potpomognuta avionima i artiljerijom, vodi borbe I u blizini grad Zumara.

S druge strane, uz pomoć francuskih i britanskih aviona, iračka avijacija izvela je napade na položaje džihadista u severnom Iraku.

Istovremeno svetska javnost je šokirana najnovijim snimkom zatočenika ekstremista, britanskog fotoreportera, koji je radio za "Sandej tajms"

“Ja sam Džon Kentli, britnski državljanin napušten od svoje Vlade, inače dugogodišnji zatvorenik Islamske države.”

U snimku koji traje pet minuta Kentli se otvoreno obraća predsedniku SAD Baraku Obami komentarišući njegovu izjavu od 10. septembra u kojoj je on objavio da kreće u sukob sa Islamskom državom.

“Sve je to bilo razočaravajući predvidljivo. Amerika je dobra, Islamska država – loša, i ona će biti poražena upotrebnom avijacije i svakakvih pešadijskih snaga. Što se nje tiče, Islamska država jedva čeka da se sretne sa Obaminom vojskom koju pokušavaju da sastave.”

Očigledno pod prisilom, Kentli je govorio i o pobunjeničkoj vojsci Sirije, opisujući je kao nedisciplinovanu, koruptivnu i slabo učinkovitu borbenu snagu, zaključujući kako je beskorisno da Zapad naoružava takve borce.

Dok se borbe na severu Sirije i Iraka rasplamsavaju, eksperti u sedištu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu u Parizu upozoravaju da borci iz Islamske države uništavaju kulturnu baštinu i arheološke lokalitete u Iraku.

Grupa pljačka svetišta i crkve u Mosulu, Tikritu i drugim područjima Iraka i prodaje vredne objekte na crnom tržištu u inostranstvu, saopštio je UNESCO, a prenosi AFP.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova opisala je to što rade borci ISIL-a kao – zatiranje kulture.

XS
SM
MD
LG