Dostupni linkovi

Oficir VRS-a suočen s ubijanjem nesrpskih civila u Sanskom Mostu


Ranko Kolar na suđenju Ratku Mladiću u Hagu
Ranko Kolar na suđenju Ratku Mladiću u Hagu

Haško suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Ranka Kolara, bivšeg oficira VRS-a s područja Sanskog Mosta, jednoj od općina u kojima se prema optužbi - 1992.godine dogodio progon građana nesrpske nacionalnosti s razmjerima genocida.

Kolar je u glavnom ispitivanju kao svjedok obrane naveo kako je njegova četa VRS-a kojom je zapovijedao dobila naređenje „da u naseljenim mjestima otvara vatru samo po objektima iz kojih se pruža otpor“, kao i o zapovjed o „nemaltretiranju ratnih zarobljenika ili eventualno civila“. U unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo suočilo je pak Kolara s podacima o brojnim zločinima protiv nesrpskog stanovništva tijekom akcija koje je on opisao kao legitimne, kao i dokazima o odvođenju zarobljenika u zatočeničke objekte gdje ih se nastavilo zlostavljati i ubijati.

Nakon što je Kolar naveo kako je čuo da je selo Hrustovo napadnuto „jer stanovnici nisu željeli predati oružje“, tužitelj Edward Jeremy (Džeremi) ga je podsjetio na ubojstvo 25 nenaoružanih civila, uključujući žene i djecu – 31.svibnja 1992.godine. Svjedok se branio da „tijekom rata nije čuo za taj zločin“, nego tek kasnije prilikom suđenja direktnim počiniteljima.

Ja sam bio tada u selo Krkojevci i ušao sam s jedinicom tek u to selo 02.lipnja 1992.godine.“, ograđivao se svjedok, nakon čega ga je tužitelj podsjetio na više akcija „čišćenja“ okolnih sela, tijekom kojih su zarobljenici odvedeni u lokalne logore u Sanskom Mostu.

„Za odvođenja nisam čuo niti me upoznao moj zamjenik.“, poricao je svjedok da je imao saznanja o odvođenju zarobljenika od strane vojnika VRS-a i njihovom maltretiranju i ubijanju o čemu su iskaze dali neki svjedoci tužiteljstva.

Svjedok „samo čuo“, ne i vidio

Tužitelj Jeremy podsjetio je tijekom unakrsnog ispitivanja na lokalne logore formirane u Sportskoj dvorani, Betonirci i tvornici Krinks.

„Čuo sam da su odvođeni tamo razoružani vojnici muslimansko-hrvatskih snaga, ne civili.“, odgovorio je Kolar, nakon čega je suočen s dokumentom SJB-a Sanski Most u vezi „čuvanja zarobljenika u sabirnim centrima“ u kojem su evidentirane sve osobe koje su od tamo prebacivane u logor Manjači „ukoliko nisu pobjegle ili umrle prilikom transporta u logor“.

Manjača je prema dokazima optužbe bila vojni logor, prvo Jugoslavenske narodne armije, a nakon izbijanja sukoba Vojske Republike Srpske.

Jeremy je pokazao dokument o „gušenju“ dvadesetak zarobljenika prilikom prebacivanja iz Betonirke u Manjaču, o čemu navodno svjedok također nije imao saznanja, iako je za taj zločin osuđen Daniluško Kajtez, pripadnik brigade VRS-a kojom je zapovjedao Kolar (6.brigada VRS). Svjedok obrane se branio kako je za Kajteza tek čuo nakon suđenja, tvrdeći da nije mogao zapamtiti sve, od oko 4 tisuće ljudi koji su prošli kroz brigadu.

Mapa Sanskog Mosta prikazana u sudnici
Mapa Sanskog Mosta prikazana u sudnici

Kako bi dodatno osporio njegov iskaz o navodnom poštivanju ratnog prava prilikom zauzimanja općine Sanski Most, tužitelj je podsjetio i na pronađene masovne grobnice kod ušća rijeke Dabar, koje idu u prilog optužbama za rasprostranjene ratne zločine protiv ondašnjeg stanovništva nesrpske nacionalnosti.

„Ja Vam tvrdim da ste Vi morali znati za stvaranje ove masovne grobnice u srpnju 1992.godine.“, suočio je svjedoka tužitelj govoreći o 19 eshumiranih žrtava ubijenih prilikom prebacivanja iz Betonirke u Manjaču, za što su osuđeni pripadnici 6.brigade VRS-a kojom je zapovijedao Kolar.

„Uvjerljivi ste, ali nisam znao.“, poricao je svjedok, ustvrdivši „da sad prvi put čuje za tu grobnicu“.

VIDEO LINK: Zadnji dio unakrsnog ispitivanja svjedoka Kolara

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastavlja se u četvrtak iskazom Save Bojanovića, vojnog tužitelja u Bijeljini u vrijeme rata.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG