Dostupni linkovi

Pukanićevi suradnici: Ogorčenost, ali ne i iznenađenje oslobađanjem Jocića


Ivo Pukanić
Ivo Pukanić

Ogorčenje oslobađajućom presudom, ali ne i iznenađenje takvim ishodom – to su reakcije bliskih suradnika urednika i novinara Ive Pukanića na pravomoćnu presudu Prizivnog suda u Beogradu kojom je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, oslobođen po optužbi da je organizirao atentat auto-bombom koja je ubila Pukanića i njegovog bliskog suradnika Niku Franjića 2008. godine u Zagrebu.

Oslobađajuća presuda Sretenu Jociću optuženom za organiziranje ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića nije iznenadila Pukanićeve nekadašnje najbliže suradnike.

Urednik tjednika „Nacional“ Berislav Jelinić, koji je najviše napravio na tome da se to dvostruko ubojstvo ne zaboravi, u izjavi za naš radio izražava ogorčenje presudom:

„Presuda je za mene razočaravajuća i sramotna, ali nije iznenađujuća, jer je srbijanski sud izrelativizirao snagu dokaza koji su bili dostatni da se osudi ubojice u Hrvatskoj. Doista je smjelo tvrditi da Jocić nema nikakve veze s tim ubojstvom, s obzirom na to da je on od strane vrlo kredibilnih svjedoka označen kao jedan od protagonista tog zlodjela“, kaže Jelinić.

Dugogodišnja bliska suradnica Ive Pukanića, novinarka Jasna Babić za naš radio podsjeća da je cijela konstrukcija tužitelja – osim terećenja neposrednih izvršitelja – ovisila o izjavama pokajnika.

„Pa, nisam iznenađena! I ovdje se po presudi lijepo vidjelo da hrvatsko pravosuđe ne može utvrditi naručitelja, pa dakle ni motive. Mogli su utvrditi samo egzekutore. Osim tih egzekutora koji su ulovljeni na licu mjesta, što je čvrsto, sve drugo se baziralo na pokajnicima. A ti pokajnici su sve kriminalci, od kojih je većina i sama bila upletena u zavjeru. Koji ulovljeni kriminalac ne bi rođenu mater prodao da se izvuče iz problema pred policijom?!“, komentira Jasna Babić.

Kako je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić bio u prijateljskim odnosima s Pukanićem, i njega smo zamolili za komentar oslobađajuće presude Jociću, međutim on je preko tajnice otklonio našu molbu. Koji bi mogli biti Mesićevi motivi, pitali smo Jelinića.

„Ne ulazim u to. Očito se s protokom vremena misli da je dosta napravljeno po pitanju osude neposrednih izvršilaca, i možda neki ljudi ne žele ni prljati jezik spominjanjem Jocićeva ime, što je meni razumljivo jer se radi o jednom notornom kriminalcu svjetske reputacije koji je stasao pod kapom srbijanskih tajnih službi. Sve je to meni i ljudski i profesionalno razumljivo“, konstatira Jelinić.

Jelinić se nada da će hrvatska policija nastaviti raditi na ovom slučaju i otkriti organizatora i naručitelja ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.

„Jer je ono predramatično i prejako u smislu traume koje je proizvelo za kompletno hrvatsko društvo da bi se samo tako – sa prolazom vremena – prepustilo zaboravu uopće i samo propitivanje toga tko je to zlodjelo naručio“, navodi Jelinić.

Ivo Pukanić i Niko Franjić– vlasnik tjednika „Nacional“ i direktor „Nacionalovog“ marketinga – ubijeni su podmetnutom eksplozivnom napravom u dvorištu „Nacionala“ u središtu Zagreba 23. listopada 2008.

Šest je osoba na suđenju u Zagrebu osuđeno na dugotrajne zatvorske kazne. Tužitelj je taj atentat nazvao zločinom protiv novinarske riječi i demokracije.

XS
SM
MD
LG